Erişilebilirlik

ABD Kongre Heyeti Ankara'da - 2003-03-07


Başbakan Abdullah Gül, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Türkiye Dostluk Grubu Eş Başkanı Robert Wexler ve beraberindeki heyeti kabul etti. Demokrat Partili Milletvekili Wexler, görüşmenin dostane bir havada geçtiğini söyledi, tezkere konusunun ele alınmadığını belirtti.

Florida Milletvekili, Amerika ve Türkiye'nin birbirlerinin demokrasilerine ve ulusal çıkarlarına karşılıklı saygı duyduklarını söyledi tezkere konusunda “karar tamamıyla Türk Hükümeti'nindir" dedi.

Amerikalı Milletvekili Robert Wexler, Başbakan Abdullah Gül’le dostane bir görüşme yaptıklarını söyledi. Amerika ve Türkiye'nin birbirlerinin demokrasilerine ve ulusal çıkarlarına saygı duyduklarını belirten Wexler, görüşmede tezkere konusunu ele almadıklarını söyledi.

Son günlerde yaşanan gelişmelerin olumsuz olmaması için Türkiye'ye geldiğini kaydeden Demokrat Partili Milletvekili, Temsilciler Meclisi’nde Türkiye Dostluk Grubu Eş Başkanı olduğunu hatırlattı; Türkiye'ye ve Türklere büyük önem verdiğini anlattı.

Türkiye ve Amerika'nın ekonomik ve stratejik alanlarda birlikte hareket edebileceğini söyleyen Wexler, "Böylece her iki ülke önümüzdeki dönemde kazançlı çıkar" şeklinde konuştu.

Bazı haberlerde, Amerikalılara, “Hükümetin, Meclis’e, ikinci bir tezkere göndereceğinin bildirildiği” ileri sürülüyor. Haberlere göre, Amerikalı diplomatlar, tezkereyle ilgili kulis yapıyor, özellikle tezkereye ret oyu veren milletvekillerini fikirlerini değiştirmeye ikna etmeye çalışıyorlar.

Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nun en kıdemli üyesi Ike Skelton ise Washington’da yaptığı açıklamada, Türkiye’den tezkereyle ilgili kararını gözden geçirmesini istedi. Açıklamada, Türk hükümetinin savaş karşıtı grupların ağır baskısı altında olduğu belirtiliyor ancak NATO ile işbirliği ve ekonomisini güçlendirmesinin de Türkiye için çok önemli olduğu vurgulanıyor.

Açıklamada ayrıca Türkiye’nin, tezkereyle ilgili kararını değiştirmesinin iki ülkenin de çıkarına olacağı ileri sürülüyor.

Bu arada Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Robert Pearson’un, Gelecek Salı günü, bazı milletvekilleriyle sivil toplum örgütleri liderlerini akşam yemeğine davet ettiği öğrenildi.

Öte yandan, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, tezkerenin ne zaman görüşüleceğine, yarın yapılacak olağanüstü grup toplantısında karar verileceğini söyledi. Başbakanlık Tezkeresiyle hükümete yetki verileceğini kaydeden Kapusuz, "Hükümet bu yetkiyi kullanır ya da kullanmaz, onun bileceği bir şey.

Tezkerenin ne zaman görüşüleceği, Amerika ile yürütülen müzakerelerle alakalı değil" dedi.

XS
SM
MD
LG