Erişilebilirlik

ABD'nin Eğitim Verdiği Iraklılar'ın İlk Bölümü Mezun Oldu - 2003-03-02


ABD'nin Macaristan’da eğitim verdiği Iraklı muhalefet üyelerinin ilk bölümü mezun oldu.

Macaristan hükümeti, 3000'e yakın Iraklı'nın topraklarında eğitilmesine izin vermişti. Eğitim programını 2000 Amerikan askeri personeli yürütüyor. Amerikalı yetkililer, Iraklılar'a askeri eğitim verilmediğini, sivil görevlere hazırlandıklarını söylüyorlar.

Iraklılar, başkent Budapeşte’nin 200 kilometre uzağında Tajar askeri üssünde eğitim görüyor. Amerikalı yetkililer 4 haftalık eğitimi başarıyla tamamlayan ilk 50 Iraklı'nın Cuma günü mezun olduğunu açıkladı. İlk gruba verilen mezuniyet belgesinde, Iraklılar'ın, Irak halkının özgürlüğü için kendi yaşamlarından fedakârlık yaptıkları belirtiliyor.

Üs komutanı Amerikalı Binbaşı Robert Stern, radyomuza telefonla verdiği demeçte, Iraklılar'a askeri eğitim verilmediğini vurguladı ve şöyle dedi: "Eğitimin ilk bölümünde meşru müdafaa üzerinde durduk. Eğitimin yeni sona eren ikinci bölümünde ise, üstlenecekleri rol ve sorumluluklar üzerinde duruldu. Yardım kuruluşlarıyla askeri yetkililer arasında irtibat sağlayacak, askeri kuvvetlerin sivil operasyonlarına destek olacak, savaş nedeniyle mülteci durumunda kalacaklara yardım edecekler."^

“Özgür Irak Kuvvetleri” adı verilen grup Kürtlerle birlikte, Şii, Sünni ve Hıristiyan Iraklılar'dan oluşuyor. Binbaşı Stern, kampta eğitim görenlerin çoğunun ABD’de sürgünde yaşayan Iraklılar olduğunu söyledi ve bu kişilerin özverilerinin takdir edilmesi gerektiği vurguladı.

Binbaşı şöyle dedi: "Çoğu buraya gelmek için ailelerini yalnız bıraktı. Bu kişilerin çoğu üniversite mezunu. Aralarında işadamları, öğretim üyeleri, mühendisler var. Özgür ve demokratik bir Irak hayaliyle buraya geldiler. Tek umutları ülkelerine geri dönmek."

Macaristan’ın Sosyalist hükümeti, 3000'e yakın Iraklı'nın Tajar Üssü'nde eğitilmesine izin vermişti. Eğitim programı için üsde 2000 de Amerikan askeri personeli bulunuyor. Fakat, Budapeşte hükümetinin aksine ABD kamuoyundan aynı desteği görmüyor. Araştırmalara göre, Macarlar'ın çoğu Iraklılar'ın ülkelerinde eğitilmesine soğuk bakarken, her 10 Macar'dan 8’i savaşa karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG