Erişilebilirlik

Ankara'dan K. Iraklı Kürtler'e Cevap - 2003-02-25


Ankara, Saddam Hüseyin rejimine karşı savaş açılması halinde Kuzey Irak’a gönderilmesi planlanan Türk birliklerinin Türkiye’nin güvenliğini garanti altına alma amacı taşıdığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç, yaptığı bir açıklamada “Türkiye’nin Irak’a ilişkin hiçbir gizli gündemi yok” dedi.

Sözcü, Türkiye’nin kendi güvenliğini koruma ve olası bir mülteci krizinde insanı yardım sağlama amacıyla alabileceği askeri önlemleri Irak’a ilişkin gizli planlarının bir parçası olarak değerlendirmenin haksız ve yanlış olacağını söyledi.

Buluç’un bu açıklamaları Irak Kürt Parlamentosu’nun Salı günü aldığı karara cevap niteliği taşıyor. Parlamento, Türkiye ve diğer ülkelerin Kuzey Irak’a askeri müdahalesine izin verilmeyeceği yolunda bir karar almıştı.

Dışişleri Sözcüsü Yusuf Buluç, Kürt Parlamentosu’nu kışkırtıcılık yapmakla suçladı ve “Eğer herkes bölgedeki koşulları ve dinamikleri daha iyi anlarsa, durumu yanlış ve tutarsız açıklamalarla çarptırmaya gerek olmadığı ortaya çıkar” dedi.

XS
SM
MD
LG