Erişilebilirlik

BM'den Kıbrıs İçin Ek Süre - 2003-02-24


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs Türk ve Rum yönetimlerine çözüm için Cuma gününe kadar tanınan sürenin bir hafta uzatılabileceğini açıkladı.

Annan, BM’nin 7 Mart’ın ötesinde bir uzatmayı kabul etmeyeceğini söyledi. Genel Sekreter, bununla birlikte tarafların hala 28 Şubat’a kadar anlaşabilecekleri umudunu taşıdığını belirtti.

Kofi Annan bugün Ankara’da Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Erdoğan, görüşmeden sonra, Kıbrıs konusundaki 3. planın, ayrıntısını tam olarak bilmemekle birlikte, ikinci plana göre daha olumlu olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, daha sonra Başbakan Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le görüştü. Yarın Atina’ya gidecek olan Annan Çarşamba günü de Kıbrıs’a gidecek.

Amerika’nın Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston da bugün Ankara’da AKP lideri Erdoğan’la görüştü. Weston’un bu görüşmede Kıbrıs’la ilgili Annan planında Türk tarafının isteklerine uygun bazı değişiklikler yapılabileceğini söylediği bildiriliyor.

Bu arada Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, bu hafta içinde bir anlaşmaya varılmasının hemen hemen imkansız olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides ise İngiltere’nin anlaşmaya yardımcı olmak için adadaki bazı askeri üslerinden vazgeçebileceğini öne sürdü. Geçen hafta da Başkan Bush, Kofi Annan’ı telefonla arayarak barış çabalarını desteklediği yolunda güvence vermişti.

XS
SM
MD
LG