Erişilebilirlik

Powell Kuzey Kore'yi Uyardı - 2003-02-24


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kuzey Kore’yi nükleer silah programından vazgeçmesi için sert bir şekilde uyardı.

Kuzey Kore’nin elinde bir ya da iki nükleer bombaya yetecek kadar malzeme olduğuna inanıldığını belirten Powell, Pyongyang’ın bunu arttırmaya yönelik her türlü çabasının ciddi şekilde değerlendirileceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Seul’e geçmeden önce Çin’de görüşmeler yaptı. Powell, Pekin’de Çinli yetkililere Amerika’nın Irak ve Kuzey Kore krizlerine ilişkin tutumunu anlattı. Görüşmelerden sonra, Çin’in Amerika’ya destek vereceğine ilişkin bir işaret görülmedi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Çin’i Kuzey Kore krizinde daha fazla rol üstlenmeye ikna için Pekin’e gitti. Washington, Çin’den Kuzey Kore’ye nükleer silahlarından vazgeçmesi için daha fazla baskı yapmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı, başta Devlet Başkanı Şiyang Zemin olmak üzere birçok üst düzey yetkiliyle görüştü. Powell, Çinli yetkililerin Washington’un konuya nasıl baktığını bildiğini ancak perde arkasında kalmayı yeğlediklerini söyledi.

Washington, Çin’in Kuzey Kore üzerinde etkili olabileceğini düşünüyor, çünkü iki komünist ülke iyi dost. Ayrıca Kuzey Kore Çin’den gıda, petrol ve ekonomik yardım alıyor.

Kuzey Kore’ye ekonomik baskı uygulamak istemeyen Çin, Kuzey Kore’de çıkabilecek bir karışıklığın, mülteci akınına yol açmasından kaygı duyuyor.

Kuzey Kore krizi geçtiğimiz yıl bu ülkenin nükleer programa sahip olduğunu açıklamasıyla başladı. Kuzey Kore, Amerika’nın programa son vermesi uyarısını dikkate almadığı gibi, bir de Amerika’yı savaşla tehdit etti, ardından da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekildiğini açıkladı.

Irak konusundaysa Çin, tarafları savaştan kaçınmaya çağırıyor. Çin, soruna siyasi yollardan çözüm bulunmasını ve silah denetçilerine daha fazla süre verilmesini istiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı, Pekin’de, Irak’ın kitle imha silahlarından arınması zamanının geldiğini söyledi.

"Savaşı önlemek için önümüzde hala zaman var, ancak, Irak’ı silahsızlandırmak için yapılacaksa, savaştan da korkmamamız gerekir."

Powell, Birleşmiş Milletler’e yeni sunulacak karar tasarısı konusunda Çin’den destek istemek için erken olduğunu söyledi. Tasarı henüz Güvenlik Konseyi’ne sunulmadı. Washington, Çin’in tasarıyı onaylamasa bile veto hakkını kullanmayacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG