Erişilebilirlik

Powell: 'Görüşmelerde İlerleme Sağladık' - 2003-02-22


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Türkiye’yle Irak konusunda yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını açıkladı.

Powell, bu açıklamayı bir hafta sürecek Asya gezisine başlarken Alaska’da yaptı.

Hala bazı güç, ancak çözülebilir sorunlar olduğunu belirten Powell, bunların da çözülmesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gelecek hafta içinde Amerikan askerlerinin türk topraklarında konuşlandırılmasına izin veren hükümet tezkeresini görüşebileceğini söyledi.

Associated Press Ajansı, Amerika ve Türkiye’nin 15 milyar dolarlık bir yardım paketi üzerinde anlaştıklarını haber verdi. Ajansın bir Türk yetkiliye dayanarak verdiği habere göre bunun 5 milyar doları hibe, 10 milyar doları kredi olacak.

Reuter Ajansı ise Amerika’nın Türkiye’ye bir milyar dolar bağış ve 10 milyar dolarlık krediyi hemen vermeyi önerdiğini bildirdi. Amerika, daha önce bunu üç yıllık bir dönemde vermeyi öneriyordu.

NTV televizyonu ise askeri görüşmelerde anlaşmaya varıldığını bildirdi. Yazılı hale getirilen mutabakatın imzalanması için siyasi ve ekonomik konulardaki görüşmelerin sonuçlanmasının beklendiği belirtiliyor. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleisher, Başkan Bush’un emir vermesi durumunda Irak’ı işgal etmek üzere 40 bin Amerikan askerinin Türkiye’de konuşlandırılmasının planlandığını söyledi.

Ari Fleisher bunun ciddi bir konu olduğunu, dost ve müttefik Türkiye’nin de konuyu ciddiyetle ele aldığını belirtti. Sözcü Türk yetkililerle görüşmelere devam ettiklerini de kaydetti.

Başbakan Abdullah Gül dün, Washington’un teklifiyle ilgili kararın önümüzdeki günlerde verileceğini söyledi.

Türk kamuoyu Irak’a karşı bir askeri operasyona şiddetle karşı çıkıyor.

Türk yetkililer Amerika’dan iki önemli konuda yazılı teminat istiyor. Bunlardan birincisi ekonomik yardım, ikincisi de Irak’ın kuzeyinde bir Kürt devletinin kurulmayacağı garantisi… Bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının Türkiye’deki ayrılıkçı Kürt hareketi yeniden canlandırmasından kaygı duyuluyor.

Dışişleri Bakanı Yakış, CNN televizyonuna verdiği demeçte karara bağlanması gereken siyasi, askeri ve ekonomik konular bulunduğunu ancak anlaşmaya varılacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Fleisher, Bush Yönetimi’nin Türk tarafının açıklamalarını dinlediğini ve bir yanıt beklediğini tekrarladı. Sözcü, Türkiye’nin hayır demesinin bu ülkenin Irak’a karşı bir askeri operasyonun parçası olmayacağı anlamına gelmediğini vurguladı ve Amerikan savaş uçaklarının uzun süredir Türkiye’de üslendirildiğini hatırlattı.

Beyaz Saray Sözcüsü, Türkiye’nin demokrasiyle yönetildiğini ve her iyi demokraside olduğu gibi konunun her yönüyle tartışıldığını belirtti. Fleisher, Türk hükümetinin, Türk halkının görüşlerini, ülke güvenliğini ve ekonomik çıkarlarını dikkate alarak görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi.

Bölgede bulunan 150binden fazla Amerikan askerinin çoğunluğu Irak’ın güneyinde ve Basra Körfezi’nde konuşandırılmış durumda… Amerikalı yetkililer Türkiye’nin devreye girmesi halinde Irak’ın kuzeyden işgalinin askeri operasyonun süresini kısaltacağına ve kayıpları azaltacağına inanıyor.

XS
SM
MD
LG