Erişilebilirlik

'Türkiye Olmadan da Irak Operasyonunu Yapabiliriz' - 2003-02-19


ABD, Türkiye’ye, Irak konusunda anlaşma için fazla zaman kalmadığını bildirirken Başbakan Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Colin Powell ile telefon görüşmesi yaptı.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada Ankara ve Washington’un henüz bir anlaşmaya varmaya uzak oldukları, ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer ise ABD için artık plan yapma ve karar verme zamanı geldiğini, bu durumun sonsuza dek uzayamayacağını açıkladı.

Fleischer, bugün yaptığı açıklamada Bush Yönetimi'nin ekonomik yardım konusunda Türkiye’ye son önerisini sunduğunu da söyledi.

Fleischer, Türkiye ile işbirliğinin önemli olduğunu ancak ABD’nin Türkiye olmadan da Irak operasyonunu gerçekleştirecek askeri güce sahip bulunduğunu bildirdi.

Amerikan kaynaklarına göre Bush yönetimi, Türkiye’ye 6 milyar Dolar hibe ve 20 milyar Dolar kredi garantisi önerdi. Ankara ise 30 milyar Dolar'lık bir yardım paketinde ısrar ediyor.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan askerlerine konuşlanma izni veren hükümet tezkeresinin meclise sunulması için bir tarih saptanmadığını açıkladı. Erdoğan bu açıklamayı tezkerenin meclise bu hafta ya da gelecek Pazartesi sunulacağı yolunda çıkan haberler üzerine yaptı.

Öte yandan CNN-Türk televizyonu bir Amerikan nakliye gemisinden 522 askeri aracın İskenderun Limanı'na indirildiğini bildirdi.

Görüntülü olarak verilen haberde Amerikan askeri araçlarının, Türk liman ve hava alanlarının modernizasyonunda görev yapan birliklere bağlı olduğu belirtildi.

XS
SM
MD
LG