Erişilebilirlik

Annan Uyardı: Yoksullukla Mücadele Unutulmamalı - 2003-02-19


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Irak’la muhtemel bir savaşın, dünyanın dikkatlerini açlık ve sefaletten uzaklaştırmaması gerektiğini söyledi.

Kofi Annan, Roma’da, Uluslararası Tarım Fonu’nda yaptığı konuşmada, özellikle Afrika ülkelerinde yiyecek ihtiyacının sürdüğünü söyledi. Genel Sekreter, konuşmasında, dünya nüfusunun dörtte üçünün kırsal kesimlerde yaşadığına dikkati çekti ve bu konuda daha önce verilen sözleri hatırlattı.

Kofi Annan, Irak’la savaş ihtimali nedeniyle Birleşmiş Milletler’in ağır bir sorumluluk altında olduğunu söyledi. “Mevcut bunalım nedeniyle örgütün daha önemli görevlerini unutmamamız gerekir” diyen Annan, bunların başında tarım üretimini artırmak geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’in Eylül 2000’de kabul ettiği Binyıl Bildirgesi’nde, yoksullukla savaş ve kalkınma konularında bir dizi hedef belirlenmişti. Buna göre, 2015 yılına kadar açlık çeken insan sayısı yarı yarıya azaltılacak; bütün kız ve erkek çocukların ilk öğrenimlerini tamamlamaları sağlanacak; anne ölümü ve beş yaşından küçük çocuklar arasındaki ölüm oranı dörtte üç azaltılacak; AIDS, sıtma ve öteki önemli hastalıkların yayılması durdurulacaktı.

Genel Sekreter, konuşmasında, Binyıl Bildirgesi'ne değindi ve başta AIDS hastalığıyla mücadele olmak üzere, birçok alanda ilerleme sağlanamadığını söyledi. Annan, AIDS hastalığının özellikle Afrika ülkelerinde kırsal nüfusa büyük darbe vurduğunu, işgücünün azaldığını, hastalara bakmanın ağır bir ekonomik yük haline geldiğini, ailelerin parçalandığını ve tarım üretiminin gerilemeye başladığını bildirdi.

Genel Sekreter, Uluslararası Tarım Fonu’nda yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun üçte ikisinin kırsal kesimlerde yaşadığını ve çiftçilikle geçindiğini vurguladı ve “Dünya hükümetleri bunu asla unutmamalıdır” dedi.

XS
SM
MD
LG