Erişilebilirlik

Pipes: Çözüm Ilımlı İslamda - 2003-02-19


Görüşleriyle zaman zaman Müslümanların tepkisini çeken Ortadoğu uzmanı Daniel Pipes, ABD’deki Atatürk Derneği’nin düzenlediği bir etkinlikte konuşma yaptı. Pipes, ılımlı İslamı savunurken, Atatürkçülerin dini yok saymamaları gerektiğini söyledi. Radikal İslamın sorun olduğunu ve mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Pipes, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın da Atatürkçü değil ‘İslamcı’ olduğunu ileri sürdü.

Daniel Pipes, İslam’ın değil radikal İslamın tehdit oluşturduğunu savundu.

"Bu sabah Hristiyan Koalisyonu’nda bir panele katıldım. 5 panelist olarak konuşma yaptık. Panelistlerden dördü İslam’ın sorun olduğunu ve şiddeti doğurduğunu söyledi. Bu görüşe karşı çıktım. Sorun olan İslamın şu anda nasıl algılanıp yorumlandığı. Bunun değiştirilmesi gerek ve bu değişimde rol oynayabiliriz. Görüşlerimi özetlemek gerekirse, militan İslamın sorun, ılımlı İslamın ise çözüm olduğunu düşünüyorum."

Amerika’nın 11 Eylül terör saldırılarından sonra izlediği stratejiyi eleştiren Ortadoğu uzmanı Daniel Pipes, asıl savaşın terörizme karşı değil radikal İslama karşı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

"Amerikan hükümeti ve diğer kuruluşlar savaşı teröre karşı ilan etmekle hata yaptılar. Bu mantıklı değil. Terör bir şiddet türüdür. Teröre karşı savaş olmaz. Terör düşman değil bir şiddet türüdür. Ancak Amerikan hükümetinin terörü hedef göstermesinin nedenleri var. Böylece daha hafif bir söz kullanılmış oluyor. Müslümanlara karşı bir görünüm oluşmasını engellemeye çalışıyorlar."

Bunu doktorun hastalığı teşhis etmeden tedavi etmeye çalışmasına benzeten Pipes, hükümet düşmanı belirlemediği sürece amaçlarının da belli olamayacağını ve nihai hedefe ulaşamayacağını söyledi.

Pipes’a göre Amerika’nın ve pek çok ülkenin düşmanı “radikal İslam” ve savaşın teröre değil militan İslama ya da cihada karşı ilan edilmesi gerekiyor.

Amerikan hükümetinin ılımlı İslamı teşvik edecek politikalar izlemesi gerektiğini söyleyen Daniel Pipes, bunun çözüm olduğu konusunda Atatürk Derneği ile uyuşmazlığa düştü.

Pipes’ı takdim ederken bir konuşma yapan Amerika Atatürk Derneği Başkanı Metin Camcıgil, dini eğitimin sona erdirilmesi gerektiğini savundu.

"Hedef, köktendinci militanlar yetiştiren dini eğitime son vermek olmalı. Müslümanlara akılcı düşünce çerçevesinde laik bir eğitim verilirse, ölümden sonra yaşama inancıyla kaderlerini Tanrı’nın tayin etmesi yerine, barış ve refah için kendi geleceklerini kontrol altına alabilirler."

Ancak Daniel Pipes modern, günün koşullarına uygun bir İslam dini geliştirilmesi gerektiğine inanıyor.

"Bence burada amaç modern İslamı geliştirmek olmalı. Görüşlerinizi doğru anladıysam, İslamın yerini daha akılcı bir şeyin almasını savunuyorsunuz. Bunun işe yarayacağını sanmıyorum. Bu görüşe şahsen yakınlık duyuyorum ama işe yaramayacaktır."

Pipes’a göre Atatürk’ün benimsediği yaklaşımda Müslüman dünyasına değil de Türk dünyasına yakınlık ön planda.

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın ve partisinin militan İslamcı olduğunu ve şu sıralarda dikkatli hareket ettiklerini söyleyen Pipes, radikal İslamcıların düşünce ürettiğini, kitaplar yazdığını ancak laik düşünceyi destekleyenlerin yeni üretimlerde bulunmadığını, sadece eski görüşleri tekrarladığını düşünüyor.

Dinleyicilerin soruları üzerine Irak’a karşı Bush hükümetinin görüşlerini desteklediğini söyleyen Ortadoğu uzmanı Daniel Pipes bu konuda da şöyle konuştu.

"1991’de, Irak’a karşı savaş çıkmadan önce Saddam Hüseyin’I çok kişinin destekleyeceği düşünülüyordu. Bir buçuk yıl önce, Amerika, Taliban’a karşı saldırı düzenlemeyi planlarken de aynı şeyler konuşuldu. Mekke’de, tarihte ilk defa Bin Ladin taraftarı gösteriler yapıldı. Şimdi bunlar tarih oldu. Amerika karşıtı gösteriler de, savaş başlayıp iyi gittiği takdirde tarihe karışacaktır."

Yine sorular üzerine Türkiye’nin Amerika’nın isteklerine karşı izlediği politikalara değinen Pipes, Türk hükümetinin destek vermek için başta çekimser bir yaklaşım göstermek zorunda olduğunu ancak daha sonra işbirliği yapacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG