Erişilebilirlik

Yakış Başkan Bush'la Görüştü - 2003-02-15


Amerika’yla Türkiye arasında Irak’la ilgili görüşmelerde ilerleme sağlandığı ancak ekonomik yardım paketinin kesinleşmediği bildiriliyor.

Başkan Bush’un dün Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’la yaptığı görüşmeden sonra bir Amerikalı yetkili Reuter Ajansına Türk tarafıyla iyi, samimi görüşmeler yaptıklarını ve ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Ajans, Amerika’nın Türkiye’ye daha fazla yardım önerdiğini, özel bankalardan kredi alınmasını sağlayacak devlet garantileriyle paketin 20 milyar doların üzerine çıktığını da haber verdi. Amerika başta, Türkiye’ye bağış ve kredi dahil 14 milyar dolarlık bir yardım önermişti.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Beyaz Saray’da Başkan Bush, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers’la görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Washington Büyükelçiliğindeki basın toplantısında Yakış, Amerikan askerlerinin Türkiye’de üslendirilmesiyle ilgili hükümet tezkeresinin 18 Şubat’ta Büyük Millet Meclisi’nden geçirilmesine büyük önem verdiğini söyledi.

Siyasi, ekonomik ve askeri temasların devam ettiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Yakış, böyle durumlarda bu üç konuda da zarara uğramayı önlemek için Türkiye’nin hazırlık yapmasının, önlem almasının önemini de vurguladı.

Dışişleri Bakanı Yakış, Irak’ta savaş sonrası durum ve Kuzey Irak’taki siyasi yapılanma konusunda da Amerika’yla görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Başkan Bush’la görüşme isteğinin kendilerinden geldiğini belirten Yaşar Yakış, Beyaz Saray görüşmesinde muhtemel bir savaşın yolaçabileceği ekonomik zararın karşılanması konusunda Türkiye’ye olası yardım paketini de ele aldıklarını da bildirdi. Beyaz Saray görüşmesine katılan, ayrıca Amerika Dışişleri ve Maliye Bakan yardımcılarıyla Kongre’de de Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’le toplantılarda hazır bulunan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da temasları hakkında bilgi verdi. Babacan, temaslar sürdüğü için yardım paketinin miktarıyla ilgili bilgi veremeyeceğini ancak Bush yönetiminin yardım isteğinde samimi olduğuna inandıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Almi Babacan ve beraberlerindeki heyet bugün Türkiye’ye dönmek üzere Washington’dan ayrılacak.

Öteyandan bugünkü Washington Post gazetesi, Türkiye’yle Amerika’nın ekonomik paket üzerindeki görüşayrılıklarını gideremediklerini ancak askeri işbirliği ve Irak’ın geleceği konularında anlaşma sağlandığını yazıyor. Washington Post, bir Amerikalı yetkiliye dayanarak, yönetimin Türkiye’nin istediği yardım miktarını “aşırı” bulduğunu yazıyor.

XS
SM
MD
LG