Erişilebilirlik

Powell NATO Anlaşmazlığının Giderileceğinden Emin - 2003-02-12


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, olası bir Irak savaşında Türkiye'ye savunma desteği sağlanması konusunda NATO üyeleri arasında ortaya çıkan anlaşmazlığın en kısa zamanda giderileceğinden emin olduğunu söyledi.

Fransa, Almanya ve Belçika’nın girişiminden duyduğu rahatsızlığı gizlemeyen Bakan, Türkiye’nin NATO’dan yardım isteğinin gayet normal olduğunu kaydetti. Powell, Salı günü, Kongre’de yaptığı konuşmada, NATO ittifakını sarsan çıkmazın en kısa zamanda giderilmesini umut ettiğini belirtti ve şöyle konuştu: "NATO'nun, bizim gibi ittifak üyesi bir ülkeye, 'Evet, sizinle görüş birliği içindeyiz, kaygı duyuyorsanız, biz de kaygı duyuyoruz' demesinin zamanı gelmiştir. NATO’nun, 24 saat içinde, Türkiye’yle ilgili doğru kararı vereceğini umut ediyorum."

Bakan, konuşmasında, Irak’taki silah denetim sürecine de değindi ve Güvenlik Konseyi’nin Irak’ın denetçilerle işbirliği yapmamasını görmezden gelemeyeceğini savundu. Birleşmiş Milletler’in Irak’ın denetçilerle işbirliğini “pasif” bulduğuna dikkati çeken Bakan şöyle dedi: "Bunun farklı yorumlanması ve tartışılması mümkün. Ancak, Güvenlik Konseyi’nin Irak’la ilgili karar verme ve sorumluluklarını yerine getirme zamanı artık gelmiştir. Bu konuda boş konuşmuyoruz. Sözünü ettiğimiz silahlar gerçek silahlardır."

Bakan, ABD’nin, Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix’in Cuma günü Güvenlik Konseyi’ne sunacağı raporu heyecanla beklediğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG