Erişilebilirlik

Rumsfeld: Üç Ülke de Hata Yapıyor - 2003-02-10


ABD Savunma ve Dışişleri Bakanları Irak savaşının çıkması halinde NATO’nun, Türkiye’nin savunmasına yardımcı olması gerektiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell NATO üyelerini, yardım isteyen bir müttefike gereken yardımı yapma yükümlülüğü altında olduklarını hatırlamaya çağırdı. Powell, NATO üyelerini, Türkiye’ye, tehlike altına girmeyeceği güvencesini verecek bir uzlaşmaya varmaya çağırdı. Bakan'ın bu konuşması, Fransa, Belçika ve Almanya’nın Türkiye’ye savunma yardımı için ABD’nin yaptığı isteği geri çevirmelerini izledi.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld üç NATO ülkesinin tutumunu, “hata” olarak niteledi. Rumsfeld ittifakın önceden savunma planlaması yapmasının önemine işaret etti. Bakan ayrıca, ittifakın resmi yapısının dışında hareket etme gereği duyulabileceğine de işaret etti.

Rumsfeld, Avustralya Başbakanı'yla görüştükten sonra yaptığı açıklamada, NATO’nun Türkiye’yle ilgili kararını eleştirdi ve şöyle dedi: "Türkiye NATO’da önemli bir müttefik ve ılımlı bir Müslüman devlettir. Üç ülke, ittifakın bir diğer üyesine karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini önlemektedir ancak NATO’nun bu yükümlülüğünü er ya da geç yerine getireceğinden eminim."

19 üyeli NATO ittifakının büyükelçileri Brüksel’de durumu ele almak üzere bir toplantı yapıyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, NATO içindeki anlaşmazlığı büyütmekten kaçınarak, sorunun giderilmesini umduğunu söyledi. Yakış Fransa, Almanya ve Belçika yetkilileriyle görüştüğünü açıkladı. Dışişleri Bakanı olayın, Türkiye’nin savunmasını veto etmek anlamına gelmediğini, sadece zamanlama konusunda, üyeler arasında ortaya çıkan bir anlaşmazlık olduğunu belirtti.

ABD, Irak’tan gelebilecek bir saldırı ihtimaline hazırlık olmak üzere Türkiye’ye Patriot füzeleriyle erken uyarı uçakları verilmesini istiyor.

Türkiye, NATO ülkeleri arasında Irak’la ortak bir sınıra sahip tek ülke. Türkiye, Irak’a girişilecek bir saldırı için, Amerikan askerlerini topraklarında konuşlandırmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG