Erişilebilirlik

ISAF Almanya ve Hollanda'ya Teslim - 2003-02-10


Türkiye, Kabil’de yapılan askeri bir törenle ISAF'ın komutasını Almanya ve Hollanda’ya devretti. ISAF kısa adıyla bilinen Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti’nde 22 ülkeden 4800 asker bulunuyor. 2001 yılı Aralık ayından bu yana başkent Kabil ve çevresinde güvenliği sağlayan kuvvetin komutasını Haziran ayında Türkiye üslenmişti.

Bir lisenin spor salonunda yapılan törene, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yle birlikte, Devlet Başkan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Kasım Fahim, Afganistan Genelkurmay Başkanı General Asıf Dilavar, Türk Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Almanya Savunma Bakanı Peter Struck ve askeri ataşeler ile diğer yetkililer katıldı.

Karzai, törende yaptığı konuşmada, ISAF sayesinde başkentte yaşamın yavaş yavaş normale döndüğünü söyledi ve kuvvette askeri bulunan ülkelere teşekkür etti.

ISAF Komutanı Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu, törende yaptığı konuşmada, gücün en az 2-3 yıl daha görev yapması gerektiğini söyledi ve daha sonra ISAF bayrağını yeni komutan Alman General Norbert von Heyst’e verdi. General Heyst ise eski ISAF bayrağını Tümgeneral Zorlu’ya teslim etti.

Almanya Savunma Bakanı Peter Struck da, ISAF’ın, ülkenin güvenlik ve istikrarı için hayati önem taşıdığını söyledi: "Afganistan’da 20 yıl devam eden iç savaş ve Taleban rejiminin geride bıraktıklarını silebilmek için uluslararası toplumun uzun dönemli desteği şarttır. Afganistan’da demokrasi ve ekonomik kalkınma için gerekli koşulları yerine getirmek istiyoruz. Bir hedefimiz de Afganistan’ın bir daha asla teröristlerin barınağı haline gelmesini önlemektir."

Alman komutanlar, hedeflerinin, 6 aylık görev süresi içinde, ISAF’ın geri çekilmesini mümkün kılacak barışcı bir ortam yaratmak olduğunu söylüyorlar. Kabil hükümeti ve Birleşmiş Milletler, ISAF’ın görev alanının genişletilmesini istiyor, gelecek yıl yapılması planlanan genel seçimlerden önce geri çekilmesine karşı çıkıyor.

Afganistan’da başkentin dışındaki bölgelerin güvenliğinden yaklaşık 10000 Amerikan askeri sorumlu. Amerikan birlikleri, ayrıca Taleban ve El-Kaide militanlarını da yakalamaya veya ülkeye sızmalarını önlemeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG