Erişilebilirlik

Baradey: Bu Son Şans Değil - 2003-02-09


Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix’le, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey’in iki günlük Irak ziyareti bugün sona erdi.

Blix ve El Baradey, Bağdat’ta, Iraklı yetkililerle denetim süreciyle ilgili sorunları görüştü.

BM, Irak’ın U-2 casus uçaklarının uçuşlarına karşı çıkmamasını, bilim adamlarıyla hükümetin denetimi olmadan görüşmeye izin vermesini ve Güvenlik Konseyi’ne Aralık’ta sunduğu silah bildirimiyle ilgili bazı sorulara cevap vermesini istiyor. Bu soruların en önemlisi 10 yıl önce imal edilen VX sinir gazı stoklarının ne olduğu.

El Baradey gazetecilerin, “Bu Irak için son şans mı?” sorusuna, “Bu önemli bir şans, ama son değil...” yanıtını verirken, Blix “Her zaman başarı umudumuz var” dedi.

BM yetkilileri, Irak’ın bazı yeni belgeler teslim ettiğini bildirmekle birlikte belgelerin ne olduğunu açıklamadılar.

Baradey ve Blix, 14 Şubat günü, Güvenlik Konseyi’ne, denetimlerle ilgili yeni raporlarını sunacak.

İki yetkilinin Konsey’e sunduğu son raporda, Irak’ın silah denetçileriyle işbirliğinin yeterli olmadığı belirtiliyordu. Cuma günü sunulacak yeni rapor ise muhtemel bir savaş açısından çok daha önemli.

Bu arada, Mısır, Suriye, Libya ve Suudi Arabistan liderleri, Mısır’da mevcut bunalımı görüşüyor. Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el Şeyh’de yapılan toplantıya, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le, Suriye Devlet başkanı Beşir Esat, Libya lideri Muammer Kaddafi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal ve Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa katılıyor.

Arap ülkeleri, genelde, Irak’taki silah denetçilerine daha fazla süre tanınmasından yana.

XS
SM
MD
LG