Erişilebilirlik

Iraklı Kürtler, Türk Askeri İstemiyor - 2003-02-08


Irak’a savaş açılması halinde ülkenin kuzeyinde bir cephe oluşturulmasına ilişkin görüşmeler sürüyor. Amerika, kara birliklerini Türkiye üzerinden Irak’a sürmek isterken, Türkiye kendi kuvvetlerinin aynı işlevi yerine getirmesinde ısrar ediyor. Ancak Türkiye’nin bu isteğine Kuzey Iraklı Kürtler karşı çıkıyor. Amerika'nın Sesi Ankara Muhabiri Amberin Zaman'ın haberi:

Ankara’da iki gün boyunca Türklerle temaslarda bulunan Kürdistan Demokratik Partisi yetkilisi Hoşyar Zebari, Amerika’nın Sesi’ne Kürt liderlerin, binlerce Türk askerinin Kuzey Irak’a konuşlandırılmasına şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı.

Konuyla ilgili görüşmelerin teknik düzeyde devam edeceğini belirten Zebari, bu görüşmelerin gündemini ayrıntılı olarak açıklamaktan kaçındı. Başbakan Abdullah Gül, bu hafta başında savaş çıkması durumunda Türkiye’nin binlerce askerini Kuzey Irak’a göndermeyi planladığını doğrulamıştı.

Başbakan Gül, bu planın bir Kürt mülteci akınını kontrol altına almak amacıyla yapıldığını da söyledi. Gül, Türk kuvvetinin Irak’ta bir Kürt devleti kurulmasını önleyeceğini de kaydetti.

Iraklı Kürtler, bağımsızlık istemedikleri gibi, olası bir insani kriz durumunda yabancı ülke askerlerinin yardımına da ihtiyaç duymadıklarını belirtiyor.

Kürdistan Demokratik Partisi yetkilisi Hoşyar Zebari, Türk birliklerinin Kuzey Irak’a müdahelesinin İran’ı da aynı şekilde kendi askerlerini bölgeye göndermeye yönelteceğini ve durumu daha da istikrarsız hale getireceğini öne sürdü.

Türkiye’nin Irak’a açılacak bir savaşta Amerika’nın yanında önemli bir rol oynaması bekleniyor ancak bu rolün şekli henüz tam olarak kesinleşmediği gibi kamuoyu savaşa karşı çıkıyor.

TBMM, Perşembe günü 193’e karşı 308 oyla üs ve limanların modernizasyonu için 4 bin Amerikalı uzmanın 3 ay süreyle Türkiye’de görev yapmasına izin veren tezkereyi kabul etti.

Kamuoyundaki savaş aleyhtarı güçlü tutum nedeniyle, tezkerenin ele alındığı oturum kapalı yapıldı. Ancak birçok gazete ve televizyon AKP hükümetini böylesine önemli bir oturumu kapalı yaptığı için eleştirdi. Siyasi gözlemciler, kamuoyundaki savaş karşıtı görüşlere rağmen, Meclis’in 10 gün içinde yapılması beklenen ikinci bir oylamada da Amerikan askerlerinin Türk topraklarında konuşlanmasına izin vereceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG