Erişilebilirlik

'Türkiye Yavaştan Almıyor' - 2003-02-05


Türkiye’nin Washington büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Irak’ı silahsızlandırma konusunda, Türkiye’nin, ABD ile işbirliği yapmayı yavaştan aldığı yolundaki düşüncelerin doğru olmadığını savundu.

Başkentte çıkan Washington Times gazetesinde 3 Şubat'ta bir makalesi yayınlanan Loğoğlu, Irak’ın silahsızlandırılmasının, Türkiye’nin de uzun vadeli hedefi olduğunu belirtti.

Büyükelçi Faruk Loğoğlu yazısında, yeni Türk hükümetinin, Irak’ı silahsızlandırmak için girişilecek bir savaşa katkısını belirlemek için yaptığı temas ve çalışmaları, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerde bir belirsizlik ya da zayıflık sayan görüşlerin doğru olmadığını savunuyor.

Büyükelçi ayrıca, Türkiye’nin Amerika’ya desteğini parasal bir karşılığa bağlamaya çalıştığı yolundaki iddiaları ise, “daha büyük bir yanlış” olarak niteliyor:

“Zaman çetveli ve önceliklerimiz farklı olsa bile, ülkelerimizin nihai hedefi aynıdır: Her iki ülke de, uluslararası irade doğrultusunda Irak’ın silahsızlandırılmasını istiyor.”

Büyükelçi Loğoğlu, Türkiye’nin, Irak konusunda işbirliği açısından öteki komşu ve bölge ülkelerinden farklı bir durumda olduğunu vurgulayarak şöyle diyor:

“Türkiye, Amerika’nın bölgede destek istediği ülkeler arasında tek demokratik olanıdır. Tıpkı Amerika gibe Türk anayasası, parlamentosu, kamoyu ve sivil kuruluşlarının, politikaların belirlenmesinde ve özellikle savaş ve barış kadar önemli konularda etkisi vardır. Ayrıca Türkiye son Amerikan askeri çekildikten sonra da Irak’a komşu olmaya devam edecektir.“

Büyükelçi Loğoğlu, Türk siyasi gündeminin son üç aydır çok yoğun olduğunu, seçimlerin yapıldığını, ardından kurulan yeni hükümetin ekonomik sorunlar ve Avrupa Birliği üyeliği ve Kıbrıs sorununun çözümü gibi zorluklarla uğraştığını hatırlatıyor:

“Böyle bir ortamda, Irak konusunda işbirliği için yapılan toplantı ve temasların, Türkiye’nin işleri yavaştan alması veya işbirliğini engellemesi olarak nitelenmemesi gerekir.”

Türkiye’nin, ABD ve uluslararası toplumla işbirliği yaptığı alanlardan örnekler veren Loğoğlu, Irak konusundaki işbirliğinin de sürekli, somut ve geniş olduğuna işaret ediyor.

Büyükelçi Türkiye’nin Irak sorununa barışçı bir çözüm bulmak için bölge ülkeleriyle birlikte çaba gösterdiğini belirtti:

“Türkiye, bölgesel bir güç olarak üzerine düşeni, müttefik ve stratejik ortağı olarak ABD ve uluslararası toplumla işbirliği içinde sorumlulukla yapacaktır.“

XS
SM
MD
LG