Erişilebilirlik

Afganistan'daki Masrafları İçin Türkiye'ye 200 Milyon Dolar - 2003-02-05


Bush Yönetimi, Türkiye’ye, Afganistan barışgücü göreviyle ilgili masraflarını karşılamak amacıyla Ekonomik Destek Fonu’ndan 200 milyon Dolar nakit para yardımı yapmayı planlıyor. Türkiye, yaklaşık son beş yıldır Yunanistan’la birlikte bu fondan yardım almıyordu.

Türkiye’ye 200 milyon dolarlık yardım, Ekonomik Destek Fonu’ndan verilecek. Bütçede Türkiye’ye askeri yardım için 50 milyon Dolar, askeri eğitim alanında ise 5 milyon Dolarlık yardım ayrıldı. Bu miktar, Irak’ta savaş çıkarsa miktarı 5 ile 20 milyar Dolar arasında olacağı tahmin edilen yardımların dışında düşünülüyor.

11 Eylül saldırılarının ardından Amerika, teröre karşı savaşta işbirliği yapan ülkelere dış yardımları arttırdı. Bütçeye göre, Afganistan’da yeniden yapılanma çalışmalarına 150 milyon Dolar verilecek.

İslamabad’ın da terörle mücadelede ABD’nin yanında olduğunu açıklamasıyla birlikte Pakistan’a geçen yıl yapılan 200 milyon Dolarlık yardımın devam etmesi öngörülüyor. Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a da terörle mücadeledeki stratejik önemlerinden dolayı 171 milyon Dolar ayrılıyor. Bütçede, Kıbrıs’ta uzlaşma projelerine Ekonomik Destek Fonu’ndan 7 buçuk milyon Dolar verilmesi öngörülüyor.

Bush Yönetiminin Kongre’ye sunduğu bütkçede dış yardımlarda yüzde 25 oranında artış önerildi. 2004 yılı bütçesinde dış yardım için ayrılan pay 2 milyar 300 milyon Dolar.

XS
SM
MD
LG