Erişilebilirlik

ABD Kongresi'nde Savaşa Muhalefet Artıyor - 2003-02-04


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 5 Şubat günü Güvenlik Konseyi’nde yapacağı konuşmaya hazırlanırken, Kongre’de savaş karşıtı hareket giderek güçleniyor.

Kongre üyesi Denis Kucinich, Irak’a savaşın milyarlarca Dolar'a mal olacağını, bunun, sağlık ve eğitim gibi sosyal programlarda kesinti gerektireceğini hatırlatıyor ve “Amerikan halkının sırtına bu yükü bindirmiyelim” diyor. Birçok Kongre üyesiyle birlikte Demokrat Partili milletvekili Kucinich de, Başkan Bush’un Irak politikasına, Amerikan petrol çevrelerinin yön verdiğini iddia ediyor. Ohio’lu Milletvekili, Amerikan petrol şirketlerinin savaş nedeniyla aşırı kâr etmeleri durumunda bundan ek vergi alınmasını istiyor ve bu amaçla Temsilciler Meclisi’ne yasa tasarısı sunmaya hazırlanıyor. Kucinich şöyle diyor: "Petrol şirketlerini zengin edecek bir savaşın faturasın neden halk ödesin ki? Savaşın ayrıca terörizmle mücadeleye de hiçbir katkısı olmayacak."

Savaşın masrafının 200 milyarla 1 trilyon Dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

Demokrat Partili Milletvekili Jay Inslee de, askeri operasyona gerek olmadığını, Saddam Hüseyin’in tecrit edilmesinin yeterli olacağını söylüyor: "Silah denetimi sabır ve kararlılıkla devam etmelidir. Denetim, Irak, kitle imha silahlarından arındırılıncaya kadar sürmelidir. En iyi yol budur."

Bush yönetimi, Irak politikasına petrolcülerin şekil verdiği ve savaşın gerçek amacının Irak’ın petrol yataklarını ele geçirmek olduğu suçlamasını şiddetle ve ısrarla reddediyor. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Irak’a karşı neden askeri müdahele gerektiğini Dışişleri Bakanı Powell’in, 5 Şubat günü Güvenlik Konseyi’ne anlatacağını söyledi: "Başkan Bush, bu istihbaratın halka açıklanmasını, sokaktaki adamın bu bilgiyi paylaşıp kendi kararını vermesini istiyor. ABD, Irak’a savaş açarsa, vatandaşın bunun gerekçelerini bilmesi şarttır."

Beyaz Saray Bütçe Dairesi Başkanı Mitch Daniels, savaş masrafının Başkan Bush’un Kongre’ye yeni sunduğu 2004 bütçesine konulmadığını bildirdi. Başkan’ın savaş masrafı için Kongre’den ayrı ödenek istemesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG