Erişilebilirlik

Astronotlar İçin Anma Töreni - 2003-02-04


Cumartesi günü parçalanan Columbia uzay dolmuşunda hayatlarını kaybeden 7 astronot için Teksas’daki Houston Uzay Merkezinde bir anma töreni düzenlendi.

Törene astronotların aileleri, Başkan Bush ve eşi ile eski astronotlardan Neil Armstrong ve kalabalık bir davetli grubu katıldı. Başkan ve eşi ölen yedi astronotun aileleriyle de özel bir görüşme yaptı.

Başkan, törende yaptığı konuşmada, yedi astronotun isimlerini tek tek sayarak, hizmetlerinden övguyle sözetti. Başkan Bush yedi astronotun uzayda milyonlarca kilometre katettikten ve çok sayıda önemli bilimsel deneme yaptıktan sonra dönüşlerine sadece birkaç dakika kala hayatlarını kaybettiklerini hatırlattı. Bush, Amerikan halkının bu kahramanlara, çalışmaları için şükran borçlu olduğunu söyleyerek ailelerine başsağlığı diledi. Başkan, Amerika’nın uzay programının devam edeceğini söyledi.

Bu arada kazayı soruşturan bağımsız ekibin 20 üyesi, Columbia enkazından bulunan parçaları incelemek üzere Teksas’a gitti.

Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, aracın parçalarını toplama çalışmalarının hızlandığını açıkladı. Şu ana kadar üç ayrı eyalette, 72 bin kilometrekarelik bir alana dağılan 12 bin parça bulundu.

Parçalanmadan hemen önce Columbia’nın sol kanadında ısının aşırı dereceye yükselmesinin sebepleri araştırılıyor.

XS
SM
MD
LG