Erişilebilirlik

ABD K.Irak'ta Asker Bulundurduğunu Doğruladı - 2003-01-30


ABD, Kuzey Irak’ta asker bulundurduğunu resmen açıkladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, az sayıda Amerikan askerinin şimdiden Irak içinde faaliyet gösterdiği haberlerini doğruladı ancak ayrıntılı bilgi vermedi. ABD’nin Kuzey Irak’ta askeri varlığını güçlendirirken Kürt liderlere olası bir savaşta Kerkük ve Musul petrol bölgelerini ele geçirmeye kalkışmamaları uyarısında bulunacağı da bildiriliyor.

Pentagon'da düzenlenen Çarşamba günkü basın brifinginde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers’a ABD’nin Kuzey Irak’a asker gönderip göndermediği soruldu. Orgeneral Myers, bu soruya karşılık verirken Kuzey Irak’ta şimdiden az sayıda Amerikan askeri bulunduğunu dolaylı olarak doğruladı: "Kuvvetlerimizin şu sırada nerede olduklarını açıklayamam ama Kuzey Irak’taki askerlerimizin çok sayıda olmadığını söyleyebilirim." Orgeneral Myers bu konuda ayrıntılı bilgi veremeyeceğini söyledi.

Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Washington Post gazetesine Kuzey Irak’taki Amarikan askeri personelinin merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) için çalıştığını bildirdi. Bu personelin geçici olarak CIA emrine verilen komandolar olduğu 2001 yılı sonbaharında 100 kadar komandonun Afganistan ve çevresinde CIA operasyonlarına katıldığı belirtiliyor.

Bir başka Savunma Bakanlığı yetkilisi ise, son haftalarda Kuzey Irak’a çok az sayıda CIA görevlisinin girip çıktığını açıkladı. CIA bu konuda bir yorumda bulunmadı.

Genelkurmay Başkanı Myers’e, Amerikan askeri nakliye uçaklarının Kuzey Irak’ta Erbil kenti yakınlarına indiği yolundaki haberler de soruldu. Irak muhalefet temsilcileri Çarşamba günü üç Amerikan askeri nakliye uçağının Erbil yakınlarında 26 kilometre uzunluğunda bir piste indiğini bildirmişti. Orgeneral Myers, bu konuda bir bilgisi olmadığını söyledi. Kuzey Irak’ta Amerikan askeri faaliyetinin artması, Bush yönetiminin Iraklı Kürtlere olası bir savaşta nasıl bir rol oynayacaklarını bildirmeye hazırlandıkları bir döneme rastlıyor.

XS
SM
MD
LG