Erişilebilirlik

Başkan Kongre'den Halka Seslenecek - 2003-01-28


Başkan Bush, bu akşam Kongre'den Amerikan halkına seslenecek. Washington saatiyle gece 21:00'de yapacağı konuşmada Başkan'ın olası bir Irak harekatı için gösterilen desteği güçlendirmeye çalışması bekleniyor. Beyaz Saray yetkilileri, Bush’un Irak’ın kitle imha silahlarının doğurduğu tehdidin acil olarak kaldırılması ihtiyacını vurgulayacağını söylüyorlar. Yetkililere göre Başkan, televizyonlardan naklen yayınlanacak konuşmasında savaş ilan etmekten de kaçınacak. Beyaz Saray Sözcüsü, konuşmanın büyük bölümünün Amerikan ekonomisinin canlandırılmasına ayrılacağını bildirdi.

Başkan Bush’un konuşmasında yönetimin Irak politikasıyla ilgili kuşkuları gidermeye ağırlık vermesi bekleniyor. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Başkan Bush’un Irak’a bir tarih vermeyeceğini, savaş da ilan etmeyeceğini söyledi. Sözcü, Başkan’ın Irak’ın oluşturduğu tehditin türü ve durumun acilliğini vurgulayacağını bildirdi. Sözcü, "Sanırım Başkan, özgürlüğü savunacağı, son derece ilkeli ve kapsamlı bir konuşma yapmaya hazırlanıyor" dedi.

Başkan’ın konuşmasının özellikle Irak’la ilgili bölümünün tüm dünyada dikkatle izlenmesi bekleniyor. Beyaz Saray Sözcüsü konuşmanın büyük bölümünde iç konuların ağırlık taşıyacağını söyledi. Fleischer, "Birliğin Durumu konuşmasının büyük bölümü Amerikan ekonomisinin canlandırılması, aralarında yaşlıların da bulunduğu milyonlarca Amerikalı’ya daha kapsamlı sağlık hizmeti verilmesi üzerinde yoğunlaşacak" şeklinde konuştu.

Bu, Başkan Bush’un Kongre’nin ortak oturumunda yapacağı dördüncü konuşma olacak. Bu aynı zamanda Başkan’ın ikinci Birliğin Durumu konuşması. Demokrat Parti adına Başkan’ın konuşmasına yanıtıysa Washington eyalet Valisi Gary Locke verecek.

Muhalefetteki Demokratlar Başkan’ın hem Irak, hem de ekonomi konusunda izlediği politikaların yetersiz kaldığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG