Erişilebilirlik

'Anayasa Mahkemesi Kararı Hatalı' - 2003-01-26


Anayasa Mahkemesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Ekim ayında parti kurucu üyeliğinden istifasıyla birlikte genel başkanlık vasfının da otomatik olarak düştüğü yolunda karar aldı.

Bu gelişmelerin ne anlama geldiğini Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süheyl Batum'a sorduk. Batum şöyle konuştu:

“Türkiye’de son dönemlerde yargı organları veya anayasal organlar yetkilerini kullanırken tartışmalar yaratan şekilde kullanmaya başladılar. Bu çok tehlikeli bir şey. Anayasa Mahkemesi de öyle, Yüksek Seçim Kurulu da öyle.”

Mahkemenin hatalı karar aldığını söyleyen Batum, “Sadece anayasal kuruluşların hatası yüzünden 1,5 sene insanlar hukuksal durumlarını bilmeden zaman geçiremezler. Bu bir demokratik hukuk devletinde mümkün değildir,” dedi.

Anayasa Mahkemesi, geçen Ekim ayında Erdoğan'ın, parti kurucu üyeliğinden istifa etmesiyle birlikte genel başkanlık vasfının da düşmüş olduğuna karar vermişti. Erdoğan’ın kurucu üyelikten istifası da 1998’deki mahkumiyetine bağlı bir gelişmeydi.

Son bir ay içerisinde, TBMM, anayasada, siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerden sonra, Tayyip Erdoğan'ın bir partiye üyeliğinin, genel başkanlık yapmasının ve milletvekili seçilmesinin önündeki engeller kalkmıştı.

Siirt'te 9 Mart'ta yapılacak seçimde Tayyip Erdoğan'ın aday olup olamayacağı konusunda ise Prof. Batum, "Erdoğan seçilecektir. Kamu vicdanı bunu gerektiriyor,” dedi.

XS
SM
MD
LG