Erişilebilirlik

Powell:'Irak Konusunda Kararlıyız' - 2003-01-25


İsviçre, Amerika ile Irak arasında savaşı önleyecek son bir görüşmeye evsahipliği yapmayı önerdi.

İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy Rey’in sözcüsü, önerinin bugün Davos’ta Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’e iletildiğini açıkladı.

Dünya Ekonomik Forumuna katılan Powell, öneri hakkında yorumda bulunmadı. Colin Powell, Amerika’nın, BM Güvenlik Konseyinin onayı olmadan Irak’a müdahale kararı alması durumunda yalnız olmayacağını söyledi. Powell, Irak’la bir savaşta en az 12 ülkenin Amerika’nın yanında yeralmaya hazır olduğunu bildirdi ancak ülkelerin adlarını açıklamadı.

Dışişleri Bakanı Powell, Dünya Ekonomik Forumuna, sadece meslekdaşlarını dinlemek değil Amerika’nın Irak’ı kitle imha silahlarından arındırma konusunda ne kadar kararlı olduğu mesajını iletmek için de geldiğini açıkladı. Irak’ın biyolojik,kimyasal silahları, füzeleri, nükleer programları ve bunlarla ilgili belgeler konusunda bilgi vermediğini belirten Powell şöyle dedi:

"Bunlar son derece ciddi konular. Çünkü sözünü ettiğim silahların herbiri onbinlerce masum insanın öldürülmesini sağlama yeteneğine sahip. Artık uluslararası topluluk, BM’i 1441 sayılı Güvenlik Konseyi kararının getirdiği sorumluluktan geri adım atamaz."

Dışişleri Bakanı Powell, 1441 sayılı Güvenlik Konseyi kararının silahsızlanma sorumluluğunu ülkede yasak silah arayan BM denetçilerine değil Irak’a yüklediğini söyledi. Güvenlik Konseyi üyelerinin bu görevin yerine getirilmesini taahhüd ettiklerini vurguluyan Powell şöyle dedi:

"Konsey üyelerinin hepsi 1441 sayılı kararı oybirliğiyle onayladıklarında bu konuda kararlı oldukları mesajı verdiler. Şimdi işler kolay gitmiyor diye geri adım atamayız. Sorumluluk Irak’a aittir. Irak, BM kararlarına uymalıdır aksi halde uyması askeri kuvvetle sağlanacaktır."

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Davos toplantılarının gelecek haftanın diğer önemli olaylarıyla özellikle BM silah denetçilerinin Güvenlik Konseyine sunacağı rapor ve Başkan Bush’un Birliğin Durumu konuşmasıyla çakıştığını belirtti. Powell, Bush’un bu gelişmelerden sonra diğer ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla atılması gerekli adımları görüşeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG