Erişilebilirlik

Joschka Fischer: 'Durum Kritik' - 2003-01-24


Almanya, İstanbul toplantısından sonra yayınlanan ortak bildiriyi desteklediğini açıkladı. 6 Ortadoğu ülkesinin katıldığı toplantıda Irak’tan BM kararlarına tümüyle uyması istenmişti.

Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Istanbul’da bugün gazetecilere yaptığı açıklamada “Irak’ın durumun ne denli kritik olduğunu anlaması gerekiyor” dedi.

Fischer, Almanya’nın Irak krizini barışçı yollardan çözme girişimi çerçevesinde Türkiye’de temaslarda bulundu.

Bonn hükümeti, Fransa ve Rusya gibi Amerika’nın askeri müdahalesine karşı çıkıyor.

6 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı İstanbul toplantısında, olası bir savaşı önlemesi için Irak’a BM kararlarına uyması çağrısı yapıldı. Türkiye, Mısır, İran, Suudi Arabistan ve Suriye dışişleri bakanlarının bir günlük toplantısı sonrası yayınlanan ortak bildiride Bağdat’tan BM silah denetçileriyle daha aktif bir işbirliğine girmesi istendi.

BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı Hans Blix de Saddam Hüseyin’den denetçilerle daha aktif bir işbirliğine girmesini istiyor. Dünkü toplantı sonrasında yayınlanan ortak bildiride bakanlar, savaş olasılığının giderek arttığına dikkat çekti ve Irak’ın izleyeceği tavra bağlı olarak savaşın önlenebileceği vurgulandı.

Toplantıya katılan 6 ülkeden beşinin Irak’la sınırı bulunuyor. Irak’ın beş komşusu da burada çıkacak bir savaşın zaten hassas bir dengede bulunan bölgeyi daha da istikrarsızlığa sürükleyeceği endişesini taşıyor. Uzun tartışmalardan sonra kabul edilen taslakta Irak krizinin BM çerçevesi altında çözülmesi gerektiğine de işaret ediliyor.

Ancak yazılı bildiride Amerika’nın bu konudaki tavrına herhangi bir atıfda bulunulmadı. Bu konuda görüşlerini açıklayan Bakan Yaşar Yakış, toplantının amacının sadece Irak’a mesaj göndermek olduğunu söyledi. Yakış, İstanbul toplantısı sırasında Irak’ta rejim değişikliği ve Saddam Hüseyin’in gönüllü olarak sürgüne gitmesi formülleri üzerinde durulduğu yolundaki haberleri de yalanladı. Diğer bakanlar da Yakış’ı bu konuda doğruladı ve Irak liderine karşı düzenlenecek bir askeri darbeyi de desteklemeyeceklerini bildirdiler.

XS
SM
MD
LG