Erişilebilirlik

ABD: Irak'ta Kitle İmha Silahı Var - 2003-01-24


Amerika, elinde Irak’ın kitle imha silahları ürettiğini gösteren somut kanıtlar olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Dairesi Müsteşarı John Bolton, Irak’ın silah programında 1991 Körfez Savaşı'nda yasaklanan uzun menzilli füzeler bulunduğunu da açıkladı.

Bolton, Bush yönetiminin konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri uygun yer ve zamanda kamuoyuna açıklayacağını da söyledi.

Öteyandan İngiltere hükümeti, Irak’ın seçme askerlerini kimyasal silahlara karşı koruyucu giysiler ve sinirgazına karşı ilaçlarla donattığı yolunda BBC’nin verdiği habere şaşırmadığını açıkladı. BBC’nin haberi, Irak muhalefet örgütüne Irak ordusundan bazı unsurların sağladığı bilgilere dayanıyor.

Uzmanlar haberin, doğruysa, Irak’ın topraklarına girecek yabancı askerlere karşı kimyasal silah kullanmaya hazırlandığını gösterdiğini söylüyor. Bu arada Amerika Dışişleri bakanı Colin Powell, BM kararı olmadan da başka ülkelerin katılımıyla Irak'a askeri müdahelede bulunabileceklerini açıkladı.

Powell, Amerika’nın mevcut Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Irak’a saldırma yetkisi bulunduğunu, bu bakımdan BM’den yeni bir karar çıkmasa bile askeri operasyon başlatabileceğini söyledi. Amerika öncülüğündeki savaşa, Fransa ve Almanya gibi müttefik ülkeler karşı çıksa bile birçok ülkenin katılacağından emin olduğunu belirten Powell şöyle dedi:

"Müdahale başlattığımızda birçok ülkenin yanımızda yeralacağından son derece eminim. Birçok ülke şimdiden Amerika öncülüğünde kurulacak bir koalisyona katılmaya hazır olduklarını bildirmiş bulunuyor."

Washington’daki siyasi gözlemciler, Bush yönetimi içinde en savaş karşıtı kişi olarak bilinen Powell’in sözlerini önemli bir gelişme olarak nitelerken bunun Amerika’nın Irak’a müdahale konusundaki kararlılığını artık açık biçimde ortaya koyduğunu bildiriyor. Powell dün Washington’a gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’la birlikte yaptığı açıklamada Fransa ve Almanya’yı, Irak’ı silahsızlanmazsa ciddi sonuçlarla karşılayacağı yolunda tehdit eden son Güvenlik Konseyi kararından geri adım atmakla suçladı. Irak’ın geçmişte olduğu gibi şimdi de BM kararlarını ihlal ettiğini vurgulayan Amerika Dışişleri Bakanı, ancak Bağdat’ın silahsızlanarak durumu düzeltme şansını kullanmadığını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da Fransa’yı sert biçimde eleştirerek şöyle dedi:

"Ciddi sonuçlar deyiminin tek bir anlama geldiğini herkes biliyor. Bu da, kuvvet kullanmaktır. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac kendi sözleriyle, BM kararlarını uygulamak için kuvvete başvurulabileceğini kabul etmiştir."

BM Güvenlik Konseyi’nin üç daimi üyesi, Rusya, Çin ve Fransa Irak’a karşı saldırı başlatmak için yeterli kanıt bulunmadığını savunurken Bağdat’ın silah denetçileriyle işbirliği yapmadığı yargısına varan Amerika ve İngiltere, Basra Körfezi’ne olası bir harekat için kuvvet yığmaya devam ediyor.

BM Baş Silah Denetçisi Hans Blix hayati önem taşıyan raporunu Güvenlik Konseyi’ne Pazartesi günü sunacak. Raporun Konsey üyeleri tarafından nasıl karşılanacağı merakla bekleniyor.

Bir Avrupalı diplomat Amerika'nın Sesi’ne, gelecek ay Konsey Başkanlığını devralacak olan Almanya’nın Hans Blix’ten Şubat içinde ikinci bir rapor isteyebileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG