Erişilebilirlik

'Petrol ve Irak' - 2003-01-23


Bazıları Amerika ve diğer ülkelerin Irak konusundaki kaygılarının sebebinin petrol olduğunu söylüyor. Aslında, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in söylediği gibi “Irak’la olan sorun petrol yüzünden değil, Irak sorunu ülkenin kimyasal ve biyolojik silahlara sahip olmasından ve gelecekte de nükleer silah edinmesi tehlikesinden kaynaklanıyor.”

1991’de Körfez Savaşı’nın sonunda yapılan anlaşmaya göre Irak’ın kitle imha silahlarıyla uzun menzilli füze programından vazgeçmesi gerekiyordu. Bunu sağlamak için Birleşmiş Milletler silah denetçileri Irak’a gitti. Ancak yıllar süren aldatmaca ve engellemelerle Irak, denetçilerin işini yapmasını imkansız hale getirdi ve sonunda denetçileri 1998’de ülkeden çıkmaya zorladı.

Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kasım ayında 1441 sayılı kararı oy birliğiyle kabul etmesinden ve uluslararası toplumun bu konudaki kararlılığını göstermesinden sonra, silah denetçileri Irak’a geri dönebildi.

Amerika, ne şekilde olursa olsun, Irak’ın Ortadoğu ve dünya için tehdit oluşturmasını önlemeye kararlı. Ayrıca Amerika, Irak’ın halkının haklarına saygılı ve refah içinde bir ülke olmasını sağlamaya da kararlı. Iraklılar, yetenekli kişilerin ve petrol gibi doğal kaynakların bol olduğu bir ülkede yaşadıkları için şanslılar.

Ancak bu kaynaklar, sadece Saddam Hüseyin’in etrafındaki küçük grubu zengin etmek amacıyla değil, tüm Irak halkının yararına kullanılmalı. 20 yılı aşkın bir süredir Saddam Hüseyin rejimi, Irak’ın gelirini savaş, silah programları ve acımasız güvenlik kuvvetlerinin güçlendirilmesi için harcadı.

Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın söylediği gibi “Müttefik güçler Irak petrol yataklarına girerse, bu kaynaklar iktidardan düşmek üzere olan rejimin elinde tahrip edilmeye bırakılmak yerine korunacak ve Irak halkının yararına sunulacak. Bu zengin petrol kaynaklarından elde edilen gelirin uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, Irak halkının yararına kullanılacağından emin olabilirsiniz.”

Başkan Bush Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, Irak halkının sessiz bir esaret altında yıllarca acı çektiğini söyledi. Bush’un dediği gibi “Kurtuluş, Irak halkı için büyük bir ahlaki ve stratejik amaç haline geldi. Irak halkı bunu hakediyor ve bütün ülkelerin güvenliği için de bunun yapılması gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG