Erişilebilirlik

El-Şara İstanbul Toplantısından Umutlu - 2003-01-22


Irak krizine barışcı çözüm bulunması amacıyla bölge ülkeleri Dışişleri Bakanları 23 Ocak'ta İstanbul’da biraraya geliyor.

Türkiye, Suriye, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve İran Dışişleri Bakanları'nın toplantısına evsahibi sıfatıyla Başbakan Abdullah Gül de katılacak.

Çırağan Sarayında yapılacak görüşmelerden sonra Dışişileri Bakanları ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Ortadoğu Dışişileri Bakanları toplantısında Irak sorununun savaşsız çözülmesi çağrısı yapılması bekleniyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara toplantıya katılmadan önce yaptığı açıklamada ülkesinin başından beri savunduğu Irak’taki mevcut krizin barışcı yollardan çözülmesi gerektiği görüşünü tekrarladı.

Faruk El-Şara İstanbul’daki toplantının Irak krizinin çözümünde uluslararası kuruluşların önemini vurgulayacağını ve her türlü düşmanca eylemi reddedeceğini söyledi.

Türk yetkililer ise toplantıda Irak’ı BM silah denetçileriyle tam işbirliği yapmaya çağırma konusuna ağırlık verileceğini bildiriyor.

Dışişleri Bakanı El-Şara, Suriye’nin İstanbul görüşmelerinden sonra ev sahipliği yapacağı ikinci bir toplantı düzenlenmesi için çalıştığını da açıkladı ancak tarih vermedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad, daha önce birkaç kez Şam’ın, Irak’a karşı saldırının önlenmesi için elinden gelen herşeyi yapacağını söylemişti.

Irak ile Suriye arasında ilişkiler son yıllarda düzelme göstermekle birlikte Şam, BM silah denetçilerine Irak’ta arama yapması görevi veren son Güvenlik Konseyi karar tasarısı için lehte oy kullandı.

XS
SM
MD
LG