Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi'nde Muhalif Sesler - 2003-01-21


Güvenlik Konseyi’nin, Fransa’nın çağrısı üzerine yapılan Pazartesi günkü toplantısında gündemin ana maddesi terörle mücadeleydi. Ancak toplantıda daha çok Irak bunalımı üzerinde duruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ın, Birleşmiş Milletler denetçileriyle işbirliği yapmamasını, Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen karar tasarının ihlali olarak niteledi. Powell, Konsey’e gelecek hafta sunulacak denetim raporunun tüm gerçekleri yansıtması gerektiğini söyledi, “Konsey'in, çok kötü sonuçlara yolaçacağı gerekçesiyle gerekeni yapmayacağından kaygı duyuyoruz” dedi fakat sorunun halâ barışcı bir şekilde çözümlenebileceğini de vurguladı. Powell, "Irak silahsızlanıyor ise, bu bunalım çatışma çıkmadan giderilebilir, ama eğer Irak silahsızlanmıyor ise, Birleşmiş Milletler bunu görmemezlikten gelemez" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise, ülkesinin askeri bir harekâta katılmayacağını açıkladı; askeri bir operasyonun önlenmesi için, hükümetinin, Irak’ı, silah denetçileriyle işbirliği yapmaya teşvik ettiğini bildirdi. Fischer, denetim sürecinin devam ettiğini söyledi, görevlerini tamamlayabilmeleri için denetçilere daha fazla zaman verilmesini istedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ise, Güvenlik Konseyi’nden Irak’a karşı askeri müdahale yetkisi verecek herhangi bir karar tasarı çıkmasını, gerekirse veto hakkını kullanarak, engelleyeceğni açıkladı. Fransa’nın askeri operasyona açıkça karşı çıkmasının, Bush yönetimin başını ağrıtacağı sanılıyor. Fransa’nın yanı sıra veto hakkı bulunan Rusya ve Çin de askeri müdaheleye sıcak bakmıyor.

Bu arada AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Partisinin Millet Meclisi Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği hedefi için harcadıkları enerjiyi, şimdi bölgede barış ve istikrarın devamı için harcadıklarını ifade etti.

Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in tartışma konusu olan Bağdat ziyaretine de değindi, "Alınan sonuçlar ortadadır. Bu seyahatte 690 milyon Euro'luk anlaşma imzalanmıştır. Böyle bir zamanda alınan bu sonucu küçümsemek haksızlık değil de nedir?" şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG