Erişilebilirlik

Irak'ta Petrol Tesisleri Kötü Durumda - 2003-01-18


Irak’ta petrol tesisleri ve sanayiinin kötü durumda olduğu bildiriliyor.

Amerikalı petrol uzmanı Robert Ebel’e göre, Irak’ta petrol kuyuları, boru hatları ve rafineriler ihmal edilmiş durumda ve Irak 100 milyar doları aşan dış borçları yüzünden iflasın eşiğinde.

Amerikalı uzman, dünyada petrol fiyatlarının savaş olmasa da bu yıl içinde iyice artacağı tahmininde bulunuyor.

Washington’daki Uluslar arası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde enerji ve ulusal güvenlik projeleri yöneticisi olan Robert Ebel, dünya petrol fiyatlarının bu yıl içinde varil başına ortalama 35 Dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Daha önce Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA ve özel sektörde de petrol fiyatları üzerinde çalışmış olan uzman, Irak’ta olacakları kestirmenin zor olduğunu ancak bu ülkeye bir müdahale ve Bağdat’ta hükümet değişikliği olacağını söylemenin tamamen yanlış olmayacağını düşünüyor:

“Saddam Hüseyin’den sonra nasıl bir Irak doğacağını bilemeyiz. Tahribolmuş bir ülke mi, çok az zararla kurtulmuş bir Irak mı yoksa hiç savaş olmadan böylesine bir değişiklik mi? Bunu bekleyip görmek zorundayız.”

Robert Ebel, Iraklı muhalefet liderleriyle yaptığı konuşmalara dayanarak Irak petrol sanayiinin geleceği hakkında bazı tahminlerde bulunabileceğini söylüyor. Uzmana göre Irak’ta petrol sektörü çok kötü durumda ve şu anda bile, daha savaşa girmeden, milyonlarca Dolarlık yatırıma ihtiyaç duyuyor. Irak petrol kuyuları, boru hatları ve rafinerileri ihmal edilmiş, ülke, 100 milyar Doları aşan dış borçlarıyla adeta iflas etmiş durumda. Irak’ın petrol üretimi şu anda günde 2 milyon varil düzeyinde. Bu miktarın en iyimser tahminlere göre bile 2005 yılında ancak günde 2 buçuk milyon varile yükselmesi bekleniyor. Uzun dönemde ise Irak’ta büyük petrol rezervleri olduğu bulunuyor ve üretimin günde 6 milyon varile kadar artabileceği belirtiliyor.

Petrol uzmanı Robert Ebel, Saddam Hüseyin sonrası Irak’ta petrol kuyularının Amerikan ya da Amerika merkezli uluslararası petrol şirketlerinin eline geçeceği yolundaki görüşünü reddediyor. Uzmana göre, Irak’ta petrol sanayii dalında milliyetçilik geleneğinin uzun geçmişi var ve Saddam Hüseyin sonrası bir hükümet de bu geleneği sürdürecektir.

Amerikalı uzman, Orta Doğu bölgesinin tamamında, çok uluslu petrol şirketlerinin artık petrol kuyularının sahibi olmadığını, sadece ulusal petrol şirketlerinden ham petrol satın aldığını hatırlatıyor. Robert Ebel’e göre, Saddam Hüseyin sonrası dönemde Irak’ta da bu durum devam edecek.

XS
SM
MD
LG