Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta Görüşmeler Devam Ediyor - 2003-01-17


Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderler bu hafta ikinci kez biraraya geldi.

Rauf Denktaş ve Glafkos Klerides, Çarşamba günü başladıkları yeni tur görüşmelere bugün Lefkoşa’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü karargahında devam etti.

Görüşmelerde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Kasım ayında taraflara sunduğu ve Aralık ayında bazı bölümleri, tarafların isteği üzerine değiştirilen çözüm planı üzerinde Şubat ayı sonuna kadar bir anlaşmaya varılması hedefleniyor.

Avrupa Birliği, Kıbrıs’ın 2004 yılında üye olarak kabul edilmesinden sonra her iki tarafın üyelik haklarından yararlanması için Şubat sonuna kadar anlaşmaya varılmasını istiyor.

Bu arada Başbakan Abdullah Gül, Kıbrıs Türk halkını görüşmelerin devam ettiği şu dönemde Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın arkasında birlik olmaya çağırdı. Gül bu açıklamayı Ankara’da Kıbrıs Türk Başbakanı Derviş Eroğlu’yla görüştükten sonra yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç da Kıbrıs’ın Türk kesiminde yapılan büyük çaplı gösterileri eleştirdi. Türk Parlamenterler Birliği’nin Kıbrıs konulu sempozyumunda konuşan Arınç, “Annan planını hemen imzalayalım” diyenlerin gerçekleri gözardı ettiğini söyledi. Arınç, Kıbrıs Türk muhalefet partilerinin, adanın geleceği konusunda Rum tarafıyla görüşmeler yapmasını da eleştirdi. Arınç, milletvekillerinden oluşan bir heyetle birlikte bu hafta başında Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmişti.

XS
SM
MD
LG