Erişilebilirlik

Savoy 60. Yılını Kutladı - 2003-01-17


Amerika’nın en tanmış caz sanatçılarından çoğu ilk plaklarını New York’taki Savoy adlı küçük kayıt stüdyosunda doldurdu.

Be-bop adlı caz türü üzerinde uzmanlaşan Savoy stüdyosu 1940’larda Dizzie Gillespie, Charlie Parker, Miles Davis ve Lester Young gibi dönemin en popüler caz topluluklarında sivrilen genç yetenekleri topladı.

Geçtiğimiz günlerde kuruluşunun 60’ ıncı yılını kutlayan Savoy stüdyosu hem eski ustaların hem de yeni yetişen caz sanatçılarının yapıtlarını derleyen bir dizi albüm yayınladı.

Charlie Parker, 1940’larda new yorka gelişiyle cazda yeni bir dönem başlatmıştı. Takma adı “Bird-Kuş” olan Charlie Parker, trompetçi Dizzy Gillespie ve Miles Davis ile birlikte temel özelliği karmaşık, doğaçtan sololar olan be-bop akımının dünyada tanınmasına yardımcı oldu. Savoy şirketinin Başkan Yardımcısı Steve Backer, şirketin bu genç caz öncülerinin müziğini yakalamak için en uygun zamanda New york’ta kurulmuş olmasının önemini şöyle anlatıyor:

Bu öncü sınıflamasına birçok sanatçı girer. Örneğin Charlie Parker’in ilk kayıtları. Dexter Gordon’un ilk denemeleri. Dizzy Gillespie, Miles Davis , Stan Getz’in ilk albümleri. Getz daha delikanlı yaşındaydı. Ya 17 ya da 18. Sonra George Shearing’in, Fats Navarro’nun, J.J.Johnson’un ilk kayıtları. Daha sonra bir çok yeni yetişme çağında sanatçı. Bunların hepsini yazar Damon Runyon bulup stüdyoya getirmişti.

Savoy Caz stüdyosu New Jersey eyaletinin New york’a yakın Newark kentinde bir plak dükkanı sahibi olan Herman Lubinsky tarafından kuruldu. Savoy 1942’de piyasa çıkardığı ilk plağının satış rekorları kırmasıyla dikkatleri üzerine çekti ve hızla gelişmeye başladı.

Amerika’nın batı kıyısındaki ilk şubesini 1948’de açan Savoy şirketi, hep yeni dönem başlatan genç sanatlarla ilgilendi.

Lubinsky’nin 1970 ortalarında ölümü, Savoy şirketi için bir dönemin sonu oldu ama şirket sarsılmadı yeni yönetim altında varlığını sürdrümeye ve en sevilen albumlerini yeni kopyalayarını yayınlamaya devam etti.

Savoy şirketinin sözleşme imzaladığı yeni sanatçılar arasında saksofoncu James Moody ve Mark Turner, flütçü Hubert Laws, Andy Bey ve Carol Welsman gibi şarkıcılar var. Şirketin kuruluşunun 60. yılını kutlamak için çıkardığı ”Savoy 60’nda” adlı yeni kompakt diskte yeralan ünlüler arasında 1959 yılında 50 yaşında ölen saksofon ustası Lester Young da yeralıyor.

XS
SM
MD
LG