Erişilebilirlik

ABD: Başlıklar Kaygı Verici - 2003-01-17


Beyaz Saray, BM denetçilerinin dünkü incelemeler sırasında Bağdat yakınlarında boş kimyasal savaş başlıkları bulmasını “ciddi ve kaygı verici” bir gelişme diye niteledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Perşembe günü bulunan 12 savaş başlığının Irak’ın Aralık ayında BM’ye sunduğu 12,000 sayfalık belgede yer almadığını belirtti.

Sözcü, Irak Lideri Saddam Hüseyin’in BM kararlarına uyup silahlarından arınmadığı gerçeğinin her geçen gün daha fazla gün ışığına çıktığını söyledi.

İngiltere ise, bulunan boş başlıklar konusunda aceleci bir hükme varmak istemediğini bildirdi.

Rusya ve Fransa da başlıkların bulunmasının, BM görevlilerinin denetimleri hakkıyla tamamlayabilmeleri için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu gösterdiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu bulgunun, Bağdat’ın, denetçilere hiçbir kısıtlama uygulanmamasını öngören BM kararlarına tamamen uyduğunu gösterdiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da denetçilere daha fazla süre vermenin akılcı bir yaklaşım olacağını söyledi. Fransız Lider, ülkesinin, BM’nin onayı alınmadan Irak’a karşı yapılacak bir operasyona katılmayacağını da belirtti.

XS
SM
MD
LG