Erişilebilirlik

Görecelik Teorisi Sorgulanıyor - 2003-01-11


Einstein’ın görecelik teorisi yanlış olabilir mi? Avustralyalı fizikçilerin öne sürdükleri son iddiaya göre bu olası. Zira teoride ışığın hızı uzayda sabit olarak kabul edilmişti. Avustralyalı bilimadamları milyarlarca yıl yol alan ışığın yavaşlayabileceğini düşünüyor.

İddianın kanıtlanması durumunda Einstein’ın teorisi üzerinde yeniden düşünmek gerekeceği kesin.

İddiaya kaynaklık eden ise yine bir ışık huzmesi. Uzak bir yıldızdan gelen ışınlar incelendiğinde ışık parçacıklarının yolculuklarına bundan 10 milyar yıl önce başladığı ortaya çıkmış.

Işığı oluşturan foton ve elektronların birbiriyle ilişkisinin değiştiğinin saptanmasının ardından bilimadamları sorular sormaya başladılar. Bu soruların başında da bu kadar uzun bir aradan sonra ışığın yavaşlamış ve biçim değiştirmiş olabileceği geliyordu.

Ancak evrenin iki temel kuramına göre elektronların enerjisi tükenmeyecek ve ışığın hızı değişmeyecekti. Bilimadamları son veriler yüzünden akıllarının karıştığını kabul ediyor.

Teorik fizikçiler ışığın 10 milyar yıl önceki hızının, şimdiki hızı saniyede 300bin kilometreden daha hızlı olduğunu düşünüyor. Öyleki bu durum kanıtlanırsa evrenin oluşumuyla ilgili bir çok soru yanıtlanabilir.

Bilimadamlarının kabul ettikleri gerçek, bu konuda daha kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha çok araştırma yapmak gerektiği… Ancak ondan sonra kara delikler ve zaman kavramıyla ilgili sırlar gün ışığına çıkabilir. Einstein’ın teorisine gelince… Aksi ispat edilinceye kadar geçerliliğini sürdürecek…

XS
SM
MD
LG