Erişilebilirlik

Göçmenlik Dairesi Bazı Müslüman Ülke Vatandaşlarını Kaydediyor - 2003-01-11


Amerikan göçmenlik dairesi, zorunlu kayda çağrılanların işlemlerini yapıyor.

Yeni terör kanunu uyarınca Amerika’da geçici olarak ikamet eden bazı müslüman ülke vatandaşlarına kayıt zorunluluğu getirilmişti.

Kayıtların ikinci aşaması için belirlenen süre dün doldu.

Geçici olarak Amerika’da ikamet eden birçok Arap ve Müslüman ülke vatandaşının Göçmenlik Dairesine kaydolmaları için tanınan süre dün doldu. Yüzlerce kişi gözaltına alındığı uygulama, protesto gösterileriyle tamamlandı.

Kuzey Kore başta olmak üzere birçok ülkeden gelip Amerika’da ikamet eden 16 yaşında ya da daha büyük erkeklere getirilen kayıt zorunluluğu 11 Eylül sonrası sıkılaştırılan güvenlik uygulamalarının bir parçası.

19 yıldır Amerika’da yaşayan Abid Taba Suriye kökenli. Taba, yeşil kart işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor. O da kaydını yaptıran binlerce yabancı arasındaydı ve başvurusundan sonraki üç günü tutuklu olarak geçirdi.

Abid Taba, soğuk taş üzerinde üç gün yatmaya zorlandığını anlatıyor.

Aralık ayında kayıt yaptıranlardan yüzlercesi, göçmenlik durumlarının ortaya çıkmasından sonra tutuklandı. Göçmen haklarını savunan gruplara göre tutuklananların sayısı yaklaşık bin. Gözaltına alınanların çoğu Güney Kaliforniya’da yaşıyor. Bunların çoğu birkaç gün içinde serbest bırakıldı.

Dünkü kayıt işleminin oldukça iyi geçtiği ve personel sayısının arttırılmasının işlemleri hızlandırdığı bildiriliyor. Ancak, onlarca medeni hak savunucusu kayıt işlemini protesto için Los Angeles’daki federal göçmenlik dairesinin önünde gösteri yaptı. Başkan Bush’dan kayıt işlemine son vermesini isteyen göstericiler, bu işlemin bir istihbarata dayanmadığını; kişileri ırk, inanç ve etnik kökenine göre hedef aldığını öne sürdü.

Göçmenlik Dairesi’nden Francisco Arcaute ise kayıt işlemini savundu.

Arcaute, listede adları bulunan ülke vatandaşlarından kayıt olmalarını istediklerini söylüyor. Amaç, ulusal güvenliği korumak. Bu ülkeler, terör bağlanatıları nedeniyle listeye dahil edildi. Göçmenlik yetkilisi Amerikan kamuoyunun ülkelerindeki yabancıların niyetlerini bilmesinin önemini vurguladı.

Başkent Washington’un hemen dışında, Arlington Virginia’daki göçmenlik dairesinin önü dün sabahın erken saatleri olmasına rağmen kalabalıktı. Cezayirli Hasan Şerif, başvuru zorunluluğunun önce kendisini epey korkuttuğunu söylüyor.

Şerif, terörist muamelesi görmekten, geldiği ülke ve dini inançları yüzünden yanlış değerlendirileceğinden kaygılandığını söylüyor. Şerif’in kayıt işlemi uzun bir beklemeden sonra sorunsuz tamamlanmış.

Gelecek hafta Pakistan ve Suudi Arabistan uyruklu olup Amerika’da geçici olarak ikamet eden kişilerin kayıt işlemi yapılacak.

Bu arada, medeni hak savunucusu gruplar, kiliseler, ve göçmen haklarını savunan kuruluşlar kayıt işlemini titizlikle izlemeyi sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG