Erişilebilirlik

Genetik Mühendisliği Kaygı Yaratıyor - 2003-01-10


Ulusal Bilimler Akademisi yayınladığı raporda genetik olarak değişikliğe uğratılmış bitki ve hayvanlarla ilgili kaygılarını dile getiriyor. Kaygıların nedeni bu genetik bitki ve hayvanların vahşi hayata karışmaları.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, raporu incelemek üzere akademiye başvurdu. Dairenin raporun ışığında genetik mühendislik ürünü bitki ve hayvanlar hakkında karar vermesi bekleniyor.

Raporda genetik hayvanların kaçıp vahşi bölgelere geçme olasılığı üzerinde duruluyor. Balık, kuş ve böceklerin hızla vahşi dünyaya karışması son derece olası… Bu canlılar doğal benzerlerinden daha hızlı üreyebilir ve yaygınlaşabilir. Bunun sonucunda da doğal canlılar genetik hemcinsleriyle rekabet şansını kaybedebilir.

Genetik olarak geliştirilmiş canlılarla ilgili bir kaygı da bu canlıların ürettikleri proteinlerin insan sağlığı açısından bir tehdit oluşturması… Sağlık sorunlarının başında da alerjiler geliyor. Bilim adamları birçok kişinin genetik olarak üretilmiş proteinlerin yan etkilerine son derece açık olduğunu ve bu yan etkilerin bilinmediğini belirtiyor.

Genetik olarak geliştirilmiş canlılarla ilgili kaygılar yalnızca bunlar değil. Bazı canlılar sağlayacakları gıda için değil, örneğin derilerinin kalitesini arttırmak için genetik değişikliğe uğratılıyor. Bilim adamları bu canlıların etlerinin gıda üretiminde kullanılmasının son derece yanlış olacağını söylüyor. Bunun için de birçok yasal düzenlemenin yapılması ve tüketicinin korunması gerekiyor.

Diğer taraftan, genetik değişikliğe uğratılmış canlıların yavrularının normalden daha iri olması şimdiye kadar düşünülmemiş başka sorunların ortaya çıkmasınayolaçtı.. Bunun en iyi örneği de inek ve koyun yavrularının beklenmedik büyüklükleri nedeniyle sezeryanla dünyaya gelmeleri…

Genetik olarak geliştirilmiş canlılarla ilgili son derece az sayıda yasal düzenleme bulunuyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi bu canlıların sahiplerinden onları satmamalarını ve üremelerini engellemelerini istiyor. Gıda ve İlaç Dairesinin inek gibi canlıların üretilmesi ve satılmasıyla ilgili incelemeleri sürüyor. Daire, genetik değişikliklerle üretilmiş canlıların zararlı olup olmadığına henüz karar vermiş değil.

XS
SM
MD
LG