Erişilebilirlik

Willy Gerçekten Özgür Olacak Mı? - 2003-01-09


Özgür Willy filminde oynayan uysal balinaya ne olduğunu merak ediyorsanız, anlatalım. 10 yıl önce çevrilen filmde özgür Willy okyanusta yakalanıyor ve tutsak ediliyordu. İnsanların kötü muamelesiyle karşılaşan Willy’nin öyküsü filmin sonunda balinanın okyanusa dönüşüyle mutlu sona ulaşıyordu.

Ancak gerçek yaşam filmlerdeki gibi olmuyor. Willy o zamandan bu yana bakıcılarının kontrolünde iyi bir hayat sürmeye çalışıyor. Uzman eğiticiler şimdi de balinanın doğal ortama dönebilmesi için büyük çaba sarfediyor. Ancak hayatının büyük bölümünü insan kontrolünde geçiren dev balina için bu oldukça güç. Willy eğer doğaya geri dönebilirse bu işi başaran ilk balina olacak.

Willy adıyla filmden tanıdığımız Keiko 1977 yılında İzlanda kıyılarında doğdu. İki yaşındayken yakalanarak İzlanda Okyanus Merkezi’ne getirildi. Burada üç yıl geçiren Keiko Niyagara Şelaleleri yakınında Ontario Kanada’da bir eğlence merkezine nakledildi. Balina burada gösteri yapmayı öğrendi. Balinanın Kanadalı sahipleri onu Meksika’da başka bir eğlence merkezine sattı. Meksikalı çocuklar Keiko’yu çok sevdiler ama burada da başka sorunlar vardı. Yüzdüğü havuzun suyu balina için oldukça sıcaktı. Üstüne üslük havuzun derinliği balinanın sırtını örtecek kadar bile derin değildi. Keiko’nun Kanada’da başlayan deri sorunları daha da kötüleşti.

Warner Kardeşler film şirketi Keiko’nun hayatına 1992 yılında girdi. Şirket balinayla “Özgür Willy” adlı bir film çevirdi. Filmde küçük bir erkek çocuğu eğlence merkezindeki balinayı serbest bırakıyor ve balığın okyanusa kavuşmasını sağlıyordu. Parkın sahipleri güvenilmez ve çıkarcı insanlardı. Milyonlarca kişinin izlediği filmin ardından Keiko büyük üne kavuştu, iki Willy filmi daha çevrildi.

Keiko’nun hayranları onun adına bir dernek kurdular. Balığın sahibi de Keiko’yu bu derneğe bağışladı. Bir milyondan fazla çocuğun katıldığı bir kampanyayla Willy için Oregon’da bir büyük akvaryum inşa edildi. Keiko bu akvaryuma geldiğinde zayıfladığı ve ağırlığının normalin 900 kilo altına indiği olduğu anlaşıldı. Sorunlar bunlarla da sınırlı değildi. Keiko’nun dişleri kırılmıştı ve su altında uzun süre kalamaz olmuştu.

Yeni yuvasında geçirdiği bir yılın ardından Keiko toparlanıp normal kilosunun üzerine çıktı. Bakıcıları onun yeniden okyanusa dönebilmesi için yeni yetenekler kazanmasına yardımcı oldular. Bu yetenekler Keiko’nun kendi başına okyanusta yaşayabilmesi için gerekliydi.

Daha sonra bakıcılar deneme için Keiko’yu okyanusa saldılar. Kendi başına yiyeceğini bulan Keiko diğer balinalarla bir araya geldi onlarla oynadı ama uzun süreli onlarla kalmadı. Aksine tekneleri takip ederek gezindi, yiyecek arandı.

Norveç kıyılarına gelen Keiko insanların, insanlar Keiko’nun peşini bırakmadı. Alınan tüm önlemlere rağmen Keiko bir türlü insanlardan ayrı olamıyordu.

Keiko’nun bakıcıları, balinanın bağımsız yaşama konusunda ilerleme kaydettiğini ancak tam olarak insanlardan uzaklaşmasının zaman alacağını söylüyor.

Bakıcıları, Keiko tamamiyle bağımsız yaşamaya karar verse bile onu izlemeyi sürdüreceklerini belirtiyor. Milyonlarca seveni ise film yıldızı Keiko’nun mutlu bir şekilde doğal ortamına dönmesini bekliyor.

XS
SM
MD
LG