Erişilebilirlik

Rumsfeld: Savaş Kaçınılmaz Değil - 2003-01-08


Körfez Bölgesi'ndeki Amerikan kuvvetlerinin Florida’da bulunan Merkez Karargahı, harekat planlama personelini Irak’a karşı savaş hazırlıkları yapmak üzere Katar’a gönderiyor.

Karar açıklanırken Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Amerikan kuvvetlerinin sürekli Körfez'e asker yığmasının, Başkan Bush’un gerekirse askeri kuvvet kullanma seçeneğini sağlama çabalarını yansıttığını söyledi.

Ancak Rumsfeld savaşın kaçınılmaz olmadığını ve kuvvete başvurmanın son seçenek olduğuna inandığını belirtti.

Rumsfeld, Irak krizini çözmenin en iyi yolunun, Saddam Hüseyin’in yenilgiyi kabul edip ülkesinin silahsızlanmasını sağlamak için sürgüne gitmesi olduğunu vurguladı: "Hala Saddam’ın Irak’ı terkedeceğini, ülkenin silahsızlanacağını ve askeri kuvvet kullanmaya gerek kalmayacağını umuyorum. Ama bu arada bölgeye asker yığmaya devam edeceğiz."

Savunma Bakanı Rumsfeld de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers da, Körfez'e yapılan son askeri yığınak konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı. Orgeneral Myers, silah ve birlik sayısı konusunda ayrıntılı bilgilerin düşmanın işine yarayacağını belirtirken Savunma Bakanlığı yetkilileri, halen sevkedilmekte olan takviye kuvvetinin 25000 civarında olduğunu açıkladı. Şu sırada Körfez'de 60,000 Amerikan askeri bulunuyor.

Florida’dan gönderilen harekat planlama personeli, Katar’da yeni kurulan El Saliha Üssü'nde görev yapacak. Üste geçen ay Amerikan ordusu, Irak’la yeni bir savaşın provası sayılan bilgisayara dayalı komuta ve kontrol tatbikatı yapmıştı.

XS
SM
MD
LG