Erişilebilirlik

Türkiye Kıbrıs Politikasını Değiştiriyor - 2003-01-08


Türkiye, Kıbrıs politikasında değişikliğe gidiyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan planın, çözüm yolunda önemli bir katkı sağladığını söyledi ve bu nedenle politika değişikliği ihtiyacının doğduğunu belirtti. Sözcü, “Annan Planı’nı müzakere ederken şimdiye kadar izlediğimiz tutumda bazı ayarlamalar getirmek ihtiyacı da vardı. Hükümetimiz tarafından tüm ilgili kuruluşların katkısını almak süretiyle böyle bir ayarlama yapılmıştır” dedi.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da politika değişikliği üzerinde bir süreden beri devam eden çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını açıkladı. Kıbrıslı Rumlar dahil, tüm tarafları memnun edecek bir formül üzerinde çalışıyoruz diyen Yakış, değişikliğin bir-iki hafta içinde açıklanacağını bildirdi.

Bu arada Dışişleri Sözcüsü Yusuf Buluç, sorunun çözümü konusunda Türkiye ile Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında en ufak bir görüş ayrılığı olmadığını özellikle belirtti ve Ankara’nın, planın bazı bölümlerine yönelik itirazları konusunda Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la mutabık olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, 28 Şubat’a kadar çözüme varılması için Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafını daha yapıcı davranmaya çağırdı.

Simitis, Annan’a gönderdiği mektupta, “28 Şubat’a kadar çözüme varılması için Türiye ve Kıbrıslı Türkler’in, müzakere sürecine daha yapıcı ve iyi niyetle katılmaları gerektiği inancındayız” dedi.

Mektubunda, Annan’ın yeni tur görüşmeler için yaptığı daveti resmen kabul ettiğini de belirten Simitis, en kısa zamanda çözüm bulunacağına dair umutlu olduğunu da dile getirdi.

Simitis, Yunanistan’ın Kasım ayında BM tarafından sunulan planı, daha yapıcı görüşmelere temel olarak kabul ettiklerini de hatırlattı. BM’in planı, eşit statüde iki devletten oluşan İsviçre modeli bir federasyon öneriyor.

XS
SM
MD
LG