Erişilebilirlik

'Saddam Hüseyin'in Konuşması Cesaret Kırıcı' - 2003-01-07


Başkan Bush, Irak Lideri Saddam Hüseyin’in sözlerini cesaret kırıcı olarak niteledi ve Bağdat’a silahlarından arınması için bir kez daha çağrıda bulundu. Bush, Irak’ın BM kararlarını yerine getirmesi için hala yeterli zaman bulunduğuna da dikkat çekti.

Başkan Bush, Bağdat’ın BM’ye sunduğu 12 bin sayfalık bildirimi ve Saddam Hüseyin’in son açıklamalarını kastederek, Irak’tan son gelen işaretlerin olumlu olmadığını söyledi. Irak Lideri Saddam Hüseyin, Pazartesi günü televizyondan yayınlanan mesajında Bm denetçilerini ajanlıkla suçlamıştı. Başkan Bush, denetçilerin istihbarat topladığı yolunda Bağdat’ın ortaya attığı iddiaları reddetti ve şöyle konuştu:

"Saddam Hüseyin’in sözleri oldukça ilginç. BM’ye sunulan bildiriminin açıkca eksik olduğu da dikkate alınırsa, bu iddialar, krizi barışçı yollardan çözmeyi uman bizler için son derece umut kırıcı."

Başkan Bush, BM denetçilerinin Güvenlik Konseyi’ne nihai raporlarını sunmalarına üç hafta kala, Irak Lideri Saddam Hüseyin’den uluslararası toplumun isteklerine uyarak, silahlarından arınmasını da istedi:

"Dünya, Saddam’a kitle imha silahları bulunduramazsın, bunları yoketmelisin dedi. Ama görünen o ki Saddam, şimdiye kadar bu çağrıya uymadı. Ama Irak Lideri’nin hala zamanı var."

Başkan’ın bu açıklamalarından önce Beyaz saray Sözcüsü Ari Fleischer de Saddam Hüseyin’in BM denetçilerini ajanlıkla suçlayan açıklamalarını “talihsiz” olarak niteledi. Sözcü, denetçilerin BM kararları çerçevesinde uluslararası bir görevle Irak’ta bulunduklarını söyleri ve bu görevlerini tamamlamaları gerektiğini hatırlattı ve şöyle dedi:

"Saddam Hüseyin’in denetçileri istihbarat toplamakla suçlayan açıklaması dikkatleri, Bağdat’ın kitle imha silahlarından hala arınmadığı gerçeğinden uzaklaştırma amacı taşıyor."

Sözcü Ari Fleischer, Irak’ın denetçileri geçmişte gizlice gözetim altında tuttuğu yolundaki haberleri hatırlattı ve Bağdat’ın, denetçilerin odalarına dinleme cihazları yerleştirirek konuşmalarını dinlemeye çalışmış olduğunu söyledi. Sözcü devamla şöyle konuştu:

"Denetçiler görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalışıyor ve Başkan Bush da bu çalışmalardan memnun. Denetçilerin nasıl bir ortamda çalışmak zorunda olduklarını unutmamak gerekiyor. Irak denetçilerin işini yokuşa sürüyor."

Beyaz Saray Sözcüsü, Saddam Hüseyin’in Tel Aviv’deki saldırıları öven sözlerine de tepki gösterdi ve Irak Lideri’nin bu sözlerinin korkunç olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG