Erişilebilirlik

'Saddam ve Kürtler' - 2003-01-07


Saddam Hüseyin, 1979’da iktidara geldiği zaman Irak’taki bütün siyasi muhaliflerini susturdu. Saddam Hüseyin ayrıca etnik ve dini azınlıkları da susturmaya çalıştı. 1987-88 yılları arasındaki Anfal kampanyası boyunca Saddam rejimi 4 binden fazla Kürt köyünü yok etti ve hayatta kalan Kürtleri de belli bölgelere gitmeye zorladı. Öldürülen Kürtlerin sayısının yaklaşık 182 bin olduğu tahmin ediliyor. Binlerce Kürt de kimyasal gazla zehirlendi.

Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı, “Irak: Susturulmuş Nüfus” adlı raporda bir Kürt köyünde olanlar anlatılıyor. Irak hava kuvvetleri, 1988’in Mart ayında 80 bin nüfuslu Halepçe’ye saldırdı. Saddam yönetimi 3 gün boyunca Halepçe’ye hardal ve sinir gazlarıyla, son derece öldürücü bir kimyasal olan VX’le saldırdı. İlk saldırılardan sonra 5 bin sivil öldü. Ondan sonraki yıllarda binlerce kişi acı çekti ve öldü. Hayatta kalanlarda ise kanser artışı, sinir sistemi hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıklar görüldü.

Saddam Hüseyin’in emirleri çerçevesinde Irak’taki güvenlik güçleri Kürtler dahil Irak vatandaşlarına düzenli şekilde işkence yaptı. Dayak atma, tecavüz, kol bacak kırma, yiyecek ve su vermeme gibi yöntemler Irak karakollarında yapılan düzenli uygulamalar.

Şu anda Amerika’nın Sesi Kürtçe servisinde çalışan Balen Ahmed Salih, daha önce Irak hapishanelerinde yatmış birisi. Amerikan Kongresi İnsan Hakları Komisyonu’na yaptığı açıklamada Salih, Kürt öğrencilerle bearber rejime karşı gösteri yaparken 1982 yılında tutuklandığını söylemişti.

Salih, hapse atılan diğer öğrencilerle beraber sabah 8 ’den ertesi güne kadar her gün, her çeşit fiziki işkence gördüklerini söylüyor. Salih, her akşam ellerinin arkadan bağlanarak tavandan aşağı sarkıtıldığını, elektrik verildiğini, vücudunda sigara söndürüldüğünü ve bayılana dek kabloyla dövüldüğünü belirtiyor.

Salih, bir gece hücresine ölmekte olan birinin bırakıldığını ve bu kişinin bedeninde ütü izleri olduğunu, gözlerinin oyulduğunu ve burnunun kesilmiş olduğunu söylüyor. Salih, güvenlik müdürünün hücresine gelerek kendisine “Bunun gibi mi olmak istiyorsun?” dediğini de belirtiyor.

Balen Ahmed Salih, zamanla serbest bırakıldı ve Amerika’ya geldi. 9 ay boyunca fiziksel ve psikolojik yönlerden tedavi altında kaldı.

Dünyanın Irak’ta karşı karşıya olduğu rejim işte budur. Irak rejimi komşularına ve kendi vatandaşlarına karşı tehdit oluşturmaktadır.

XS
SM
MD
LG