Erişilebilirlik

Abdullah Gül, CNN'deydi - 2003-01-05


Başbakan Abdullah Gül, CNN televizyonunda Mısır'dan canlı yayına katılarak soruları yanıtladı. Başbakan Gül, Türkiye’nin Irak’a komşu ve bir bölge ülkesi olarak savaşı önleme ve barışı koruma sorumluluğu taşıdığını belirterek, çözüm yollarını görüşmek amacıyla bölge ülkelerini ziyaret etmekte olduğunu söyledi. Gül barışı koruma şansının varlığına hala inandığını belirtti.

CNN muhabirinin, "Başkan Bush sizden Türk üslerini kullanmak için izin istedi ve kısa zamanda cevap bekliyor, bu izni verecek misiniz?" şeklindeki ısrarlı sorusu üzerine Başbakan Gül, ABD ile işbirliği yapacaklarını, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin güçlü olduğunu ve daha da güçleneceğini söyledi.

CNN muhabirinin Türkiye’de halkın yüzde 80’inin savaş istemediğini belirten sorusuna karşılık da Gül, Irak konusunda, bölgede kimsenin savaş istemediğini söyledi ve Türkiye'nin önceki Körfez savaşından siyasi ve ekonomik alanlarda büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Gül kitle imha silahlarından uzak olduğunu ispatlama yükümlülüğünün Irak’a düşen bir sorumluluk olduğunu ve BM kararlarına mutlaka uyması gerektiğini de belirtti.

Abdullah Gül, Irak lideri Saddam'ın bir Arap ülkesine sürgün edilmesi konusunda ise yorum yapmayı reddetti.

XS
SM
MD
LG