Erişilebilirlik

Çin Amerika'yı Eleştirdi - 2003-01-03


Çin, Amerika’nın İsrail’den Pekin’e askeri teknoloji satışını durdurmasını istemesini eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Çin’le İsrail arasındaki askeri ticaret ve işbirliğinin diğer ülkeleri ilgilendirecek bir konu olmadığı belirtildi. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, dün yaptığı bir açıklamada Tayvan’la Çin arasındaki askeri dengenin Tayvan aleyhine değişmemesi giçin İsrail’den askeri teknoloji ihracatını durdurmasını istediklerini söylemişti. Washington’un yaklaşık 3 yıl önce benzeri bir istekte bulunması üzerine İsrail, Çin’le yapmış olduğu 200 milyon Dolar’lık bir anlaşmayı iptal etmişti.

Çin, Amerika’nın İsrail’den Pekin’e askeri teknoloji satışını durdurmasını istemesini eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Çin’le İsrail arasındaki askeri ticaret ve işbirliğinin diğer ülkeleri ilgilendirecek bir konu olmadığı belirtildi. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, dün yaptığı bir açıklamada Tayvan’la Çin arasındaki askeri dengenin Tayvan aleyhine değişmemesi giçin İsrail’den askeri teknoloji ihracatını durdurmasını istediklerini söylemişti. Washington’un yaklaşık 3 yıl önce İ benzeri bir istekte bulunması üzerine İsrail çin’le yapmış olduğu 200 milyon Dolar’lık bir anlaşmayı iptal etmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Çin’e askeri teknoloji satışını durdurması için İsrail hükümetiyle bir süreden bu yana görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Bakanlık, bununla birlikte, Ariel Şaron hükümetinin Çin’le yapılan tüm savunma anlaşmalarını dondurduğu yönünde İsrail basınında çıkan haberleri doğrulamadı.

Ha’aretz gazetesi, dün, Bush yönetiminin geçen ay İsrail’den Çin’le silahlar konusunda yaptığı işbirliğini sona erdirmesini istediğini yazmıştı.

Gazete, İsrailli bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Şaron hükümetinin, en önemli müttefikinden gelen bu isteği geri çevirme şansı olmadığı gerekçesiyle kabul ettiğini iddia etmişti. Gazete, adını açıklamadığı bazı yetkililerin İsrail’i zengin Çin silah pazarından çıkarmaya çalıştığı gerekçesiyle Amerika’dan şikayetçi olduklarını da bildirmişti. Amerika dışişleri Bakanlığı bu ididayı kesin bir dille reddetti. Sözcü Richard Boucher, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

"Washington, İsrail’in Çin’le savunma alanında yaptığı işbirliğinin ve Amerikan teknolojisiyle üretilmiş askeri teçhizatın Çin’e satılmasının Amerikan çıkarları açısından yarattığı tehlikeleri açık bir ifadeyle dile getirmiştir. İsrail hükümetiyle devam eden görüşmelerde zaten bu konu gündeme getirilmiştir. Konu Amerika’nın stratejik kaygılarından kaynaklanmaktadır ve Washington’un bu isteği ticari kaygılarla gündeme getirdiği, tamamen asılsız bir iddiadır."

Dışişleri Sözcüsü Boucher, Amerika’nın stratejik kaygısının da Çin’le Tayvan arasındaki eskeri dengenin İsrail’in yaptığı silah satışlarıyla Çin’in lehine çevrilmesi ihtimalinden kaynaklandığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG