Erişilebilirlik

Bush: Saddam'ın Hala Savaşı Önleyecek Zamanı Var - 2003-01-03


Başkan Bush, Saddam Hüseyin’in BM’in isteklerine uyarak silahlarından arınması ve kendisine karşı kuvvete başvurulmasını önlemesi için hala yeterince zamanı olduğunu söyledi.

Başkan, Teksas’ta bir askeri üsde yaptığı konuşmada Irak’ın barışçı yollardan BM kararlarına uymasını tercih ettiğini de sözlerine ekledi: "Askeri güce başvurmak ABD’nin seçeceği en son yoldur, ancak eğer Irak’ı silahsızlandırmak için kuvvet kullanmak gerekirse ABD büyük bir titizlikle hareket edecek ve bundan zaferle çıkacaktır. Çünkü ABD dünyanın en iyi ordusuna sahiptir."

Başkan Bush, Irak Lideri Saddam Hüseyin’in BM tarafından Kasım ayında çıkarılan ve Bağdat’ın silahlarından arınmasını isteyen kararı ihlal ettiğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu da söyledi.

Başkan Bush, askerlere hitaben yaptığı konuşmaya şöyle devam etti: "Eğer Saddam, tüm dünyayı görmezden gelip, silahsızlanmamayı seçerse, sizler birini yenmek için değil, insanları özgürlüklerine kavuşturmak için savaşacaksınız."

Başkan Bush, Irak rejiminin ABD ve müttefikleri için bir tehlike oluşturduğu görüşünü de bir kez daha dile getirdi.

Bu arada BM Silah Denetim komisyonu Başkanı Hans Blix, bu ay sonunda Bağdat’a gittiğinde Iraklı yetkililere, sundukları 12 bin sayflalık bildirim hakkında bazı sorular yönelteceğini bildirdi.

New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blix, Iraklı yetkililere soracağı sorular hakkında bilgi vermedi. BM yetkilisi, denetçilerin Irak’taki incelemeleri sırasında elde ettikleri bilgiler hakkındaki soruları, nihai raporun 27 Ocak’ta yayınlanacağını söyleyerek, yanıtsız bıraktı.

XS
SM
MD
LG