Erişilebilirlik

Gül 3 Arap Ülkesini Ziyaret Ediyor - 2003-01-03


Başbakan Abdullah Gül, Irak krizini barışçı yollardan çözümleme amacıyla 3 Arap ülkesini kapsayan gezisine Cumartesi günü başlıyor.

Gül, ilk olarak Şam’da Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la görüşecek, Pazar günü de Kahire’ye geçerek Mısır Lideri Hüsnü Mübarek’le biraraya gelecek. Kahire’de Arap Ülkeleri Birliği Genel Sekreteri Emir Musa’yla da görüşecek olan Başbakan Gül, son olarak Ürdün’e geçerek, Kral Abdullah’la Irak krizini ele alacak.

Başbakan Abdullah Gül’ün, Irak krizini görüşmek üzere İran ve Suudi Arabistan’a gideceği bildirilmişti, ancak Cuma günü açıklanan gezi programında bu iki ülkenin yer almadığı görüldü.

Türkiye, Irak krizinin barışçı yollardan çözülmesinde ısrar ediyor ve krizin giderilmesi için henüz tüm diplomatik yolların kullanılmadığını söylüyor.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da Saddam Hüseyin’in sürgüne gönderilmesinin Irak krizini çözecek bir seçenek olabileceğini söyledi. Yakış, sürgün formülünün bazı Arap ülkeleri tarafından da büyük destek göreceğini belirtti.

Perşembe günü Amerika Dışışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Irak Lideri’nin sürgüne gönderilmesi seçeneği üzerinde görüşme yapılmadığını söyledi. Boucher, bununla birlikte, “Saddam’ın karşısındaki seçeneklerden biri sürgünse, Irak Lideri bu fırsatı değerlendirmelidir” dedi.

XS
SM
MD
LG