Erişilebilirlik

Tony Bennett 75’inde Hala Sahnede


Tony Bennett, K.D. Lang’le birlikte 2 ay önce çıkardığı “A Wonderful World” albümüyle ilerlemiş yaşına rağmen iddiasını yitirmediğini bir kez daha kanıtladı. İkilinin çıkardığı CD, kısa sürede Billboard Dergisi’nin en çok satan albümler sıralamasına girdi. Ünlü müzisyen Louis Armstrong’un şarkılarının yeniden yorumlandığı albüm, Billboard listesinin 41. basamağına yükselince 75 yaşındaki Bennett de uzun bir zamandan bu yana ilk kez bu sıralamada yeniden yukarılara tırmanmış oldu.

Aslında Tony Bennett denince akla her ne kadar önce caz gelse de sanatçı, 1950’lerden beri her çeşit müziği deniyor, albümlerinde yenilik arıyor. Esas adı Anthony Benedetto olan Bennett, 2001 yılında da “Playing With My Friends: Bennett Sings the Blues” adlı bir albüm çıkardı ve bu müziğin ünlüleriyle, Stevie Wonder, Billy Joel, Diana Krall ve Sheryl Crow’la birlikte söyledi. “Let The Good Times Roll”da B.B.King’le, “I Gotta Right to Sing The Blues”da halk müziğinin ünlü sesi Bonnie Raitt’le düet yaptı.

Tony Bennett’in kolay dinlenir yumuşak şarkı sözleri, pop müziğin ilk örneklerinden oluşan şarkıları, 50 yıllık sahne ve turne yaşamı boyunca izleyicilerle kurduğu sıcak ilişki sanatçıya büyük ün kazandırdı. Müziğe ilk başladığı lise yıllarında hem garsonluk yaptı Bennett, hem de gece klüplerinde güzel sesiyle şarkılar söyledi, gitar ve piyano çaldı.

1950’lerde Bob Hope New York’ta dinledi bir gece Bennett’i ve televizyon programına aldı. Bu program Bennett’in önüne yeni fırsatlar çıkardı, Columbia Plak şirketiyle anlaştı. 1957’de “The Beat Of My Heart” adlı albümüyle üne kavuştu. 1970’lerde rock&roll’un altın dönemini fazla etkilenmeden atlattı ama 1979-86 yılları arasında bir iniş yaşadı. Yine de bu dönemde bile “I Left My Heart in San Fransisco” gibi bugün de sevilen şarkılara attığı imza, adının unutulmamasını sağladı. Tony Bennett, 1987’de 1950 ve 60’ların en sevilen caz parçalarını topladığı iki albüm çıkardı. 1986’dan sonra oğlu Danny’nin ısrarıyla genç müzikseverlere yöneldi. 1993’de, MTV’nin UNPLUGGED konserinden yaptığı albüm büyük başarı kazandı. 1998’de “Playground” adlı, tümüyle gençler için sevilen şarkılarından bir albüm çıkardı.

Tony Bennett ABD’nin en eski ve sevilen sanatçılarından. Bir zamanlar Frank Sinatra, Bennett’in müzik dünyasının en güzel sesli ve en yetenekli sanatçısı olduğunu söylemişti.

Bennett’in bir özelliği de ressamlığı. Sanatçı yaptığı tabloları asıl adı olan Anthony Benedetto olarak imzalıyor.

XS
SM
MD
LG