Erişilebilirlik

Filipinler Polisi Bombacıyı Arıyor - 2003-01-01


Filipinler’de polis, yol kenarındaki bir havai fişek tezgahına el bombası atarak 10 kişinin ölümüyle 30’dan fazla kişinin yaralanmasına yol açan kişiyi arıyor.

Yetkililer, aradıkları kişinin özelliklerini bildiklerini ancak henüz bulamadıklarını söylüyor. Sadırganın amacının ne olduğu henüz anlaşılamadı. Polis, olaydan, son zamanlarda Filipinler’in güneyinde pek çok saldırıdan sorumlu olan ayrılıkçı Moro İslami Kurtuluş Cephesi’ni suçladı. Ancak grup sözcüsü, saldırıdan sorumlu olmadıklarını kaydetti.

Siyasi gözlemciler ise, Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin olayla ilgili olabileceğini, grubun son iki hafta içinde yapılan 5 saldırının arkasında olduğunu söylüyor. Bu saldırılarda da en az 30 kişi ölmüştü. Moro İslami Kurtuluş Cephesi, Filipinler’in güneyinde ayrı bir İslami devlet kurmak için yıllardır savaşıyor.

Son saldırı, Noel’den beri Mindanao’da meydana gelen en az 5 bombalı eylemden biri. Noel arifesindeki saldırıda ise küçük bir kentin belediye başkanı ölenler arasındaydı.

Mindanao adasındaki Müslüman liderlerden Faruk Hüseyin, bazı ayrılıkçı grupların, hükümetle Moro İslami Kurtuluş Cephesi liderleri arasında planlanan müzakereleri engellemeye çalışıyor olabileceğini söyledi.

Filipinler hükümetiyle Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki barış görüşmeleri 2001 yılının Ekim ayında askıya alınmıştı. Görüşmelerin bu ayın sonuna doğru Malezya’da tekrar başlaması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG