Erişilebilirlik

Annan: Askeri Müdahele İçin Neden Yok - 2002-12-31


BM Genel Sekreteri Kofi Annan, şu anda Irak’a askeri müdaheleyi gerektirecek bir neden bulunmadığını söyledi. Annan, İsrail Ordu Radyosu’na verdiği demeçte, Irak’a ilişkin herhangi bir karara varmadan önce örgüt denetçilerinin Irak’taki çalışmalarının tamamlanması gerektiğini de belirtti.

Annan, BM denetçilerinin Irak’ın sahip olduğu sanılan yasaklanmış silah ve silah programları üzerinde incelemelerini sürdürdüğünü hatırlattı ve “Denetçilerin, raporlarını Güvenlik Konseyi’ne 27 Ocak tarihinde sunmaları üzerinde anlaşmaya varılmıştı, Irak da denetçilerle işbirliği yapıyor dolayısıyla, şu anda müdaheleyi gerektirecek bir durum yok” dedi.

Kofi Annan, denetçilerin görevlerini tamamlamalarına izin verilmesi gerektiğini vurguladı ve Irak krizinin barışçı yollardan çözüleceğine inandığını söyledi.

Başkan Bush, Bağdat, kitle imha silahları hakkında doğru bilgi vermediği takdirde Irak’a savaş açacağını söylüyor. Bush yönetimi, Irak’ın BM’e sunduğu 12 bin sayfalık raporda eksiklikler olduğunu da iddia ediyor. Irak, raporda kitle imha silahları bulundurmadığını söylerken, Washington, elinde bunun aksini kanıtlayacak belgeler olduğunu öne sürüyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD’nin Irak’a savaş açması halinde, Bağdat’ın bunu İsrail’e saldırmak için bir gerekçe olarak kullanmaması gerektiğini de vurguladı. Annan, "Umarım Irak, İsrail’e saldırmaz. Geçen sefer Bağdat bu konuda ciddi bir yanlış yaptı. Bu nedenle İsrail’in kendisini savunma isteğini ve halkını savaşa hazırlama ihtiyacını anlıyorum. Ama, Bağdat’ın, sorunun bir parçası olmayan ülkeye saldırması için bir neden görmüyorum" dedi.

1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında Irak, İsrail’e çok sayıda Scud füzesi atmıştı. İsrail, ABD’nin Irak’a savaş açması halinde, Bağdat’ın bu kez de kimyasal ve biyolojik başlıklı Scud füzesi atmasından kaygı duyuyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail Ordu Radyosu’na verdiği demeçte, Ortadoğu krizine de değindi ve yeni yılda İsrail-Filistin sorununa çözüm getirecek yeni adımlar atılmasını umduğunu belirtti: Annan, "2003 yılında soruna çözüm bulmak için yeni girişimler yapılacağını umuyorum. Tarafların da uzun yıllardır devam eden krizi çözümlemek için uluslararası toplulukla birlikte canla başla çalışmaya hazır olmasını da diliyorum," dedi.

Kofi Annan, İsrail’in, terör saldırılarını durdurmak için yeterli çabayı göstermediği gerekçesiyle Filistin Lideri Yaser Arafat’la görüşme masasına oturmak istemediğini bildiğini söyledi ve devamla şu görüşleri savundu: "Yaser Arafat, Filistin halkı tarafından seçimle işbaşına getirilmiş tek liderdir. Filistinliler yeni liderlerini seçene kadar, Birleşmiş Milletler, Arafat’ı lider olarak tanımaya devam edecektir."

Genel Sekreter Kofi Annan, terör saldırılarını kınadığını bir kez daha dile getirdi ve bu saldırıları durdurması için Yaser Arafat’a baskı yapıldığını hatırlattı.

Kofi Annan, İsrail’den de terör saldırılarına karşılık verirken daha dikkatli olmasını ve masum sivil halka zarar vermemesini istedi. Annan, işgal kuvveti olarak İsrail’in hukuka uyarak sivil halkın haklarını koruması gerektiğini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG