Erişilebilirlik

Mavi Akım Doğalgazı Samsun'a Ulaştı - 2002-12-30


Mavi Akım boru hattından pompalanan Rus doğalgazı Samsun Limanı’na ulaştı. 1393 kilometre uzunluğundaki boru hattı Rusya’nın güneyindeki Izobilnoy tesislerinden başlıyor ve Karadeniz’den geçerek Samsun’a kadar uzanıyor. Boru hattının bitiş noktası ise Ankara.

Rus yetkililer, boru hattına gazın taşınması için uygun kuru ortamı sağlamak amacıyla önce nitrojen pompaladılar. Daha sonra Izobilnoy’dan pompalanan doğalgaz Samsun’a yaklaşık 24 saat içerisinde ulaştı.

Türkiye başlangıçta, Rusya’dan yılda 8 milyar metreküp doğalgaz almak üzere anlaşmıştı, ancak bu yıl başında anlaşmada değişiklik yapıldı ve hem doğalgaz miktarı hem de metreküp başına ödenecek para azaltıldı.

Yeni anlaşma çerçevesinde, Türkiye yeni yılda Rusya’dan yalnızca 2 milyar metreküp doğalgaz alacak. Interfax Ajansı’na göre, dogalgaz alımı heryıl 2 milyar metreküp artırılarak hedef rakam 16 milyar metreküpe çıkarılacak. Yapımı 20 Ekim’de tamamlanan Mavi Akım boru hattı Karadeniz’in altından geçiyor ve derinliği zaman zaman 2 kilometreyi aşıyor. Hattın deniz altından geçen bölümünün uzunluğu ise 400 kilometreyi buluyor.

Mavi Akım doğalgaz boru hattı, Türkiye’nin enerji açısından Rusya’ya bağımlılığını artıracağı gerekçesiyle bazı çevrelerin tepkisini toplamıştı.

XS
SM
MD
LG