Erişilebilirlik

Orta Doğu'da Şiddet - 2002-12-29


Orta Doğu’da şiddet olayları devam ediyor.

Batı Şeria ve işgal altındaki toprakların çeşitli yerlerinde çatışmalar meydana geldi.

Orta Doğu barışına yönelik çalışmalar ise İsrail’de Ocak ayında yapılacak seçimlerin sonrasına ertelendi.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Orta Doğu barış planın açıklanmasını İsrail’deki seçimlerin ardından yapılmasının uygun görüldüğünü söyledi. Powell, konunun birkaç hafta içinde açıklığa kavuşmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Ancak, bölgeden gelen şiddet haberleri barış umutlarının azalmasına yol açıyor.

Görgü tanıklarının ifadesine göre Batı Şeria’nın Tulkerim kentinde bir Filistinli genç İsrail askerlerince vurularak öldürüldü, bir diğeri de yaralandı.

Tulkerim ve çevresindeki çatışmalara ilişkin çelişkili haberler geliyor.

Bazı Filistinli yetkililer gençlerin İsrail askerlerine taş atan gençlerden olduğunu söylerken, görgü tanıkları ateş açan İsrail askerlerinin gençlerce kışkırtılmadığını belirtti.

İsrail ordu sözcüsü, askerlerin taş atan gençlere müdehale için bölgede bulunduğunu açıkladı. Sözcü, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını sözlerine ekledi.

Gazze Bölgesi’nin bir başka kenti Han Yunus’ta dün 9 yaşında bir kız çocuğu evinin önünde vurularak öldürüldü. İsrail yetkilileri, bölgede bulunan askerlerin ateş açtıklarını, ancak mermilerin birine isabet edip etmediğini bilmediklerini ifade etti.

Bu arada İsrail polisi, intihar bombacısı olduğu sanılan bir kişiyi başarısız bir saldırı girişiminin ardından hafif yaralı olarak ele geçirdi.

İsrail’de Aralık ayının büyük bölümü görece sakin geçerken geçtiğimiz hafta şiddet olaylarında, yeniden artış yaşandı.

Gazze’nin çeşitli noktalarındaki çatışmalarda Perşembe günü yedi Filistinli öldürüldü. Cuma gecesi, Filistili iki silahlı kişi Musevi yerleşim merkezindeki yemekhaneye girerek 4 İsrailli’yi öldürdü.

Filistinli saldırganlar daha sonra İsrail askerlerince öldürüldü.

Saldırganların Dora köyü yakınındaki evleri, misilleme için buldozerlerle yıkıldı.

2002 yılının son günleri olmasına rağmen, İsrail’de şiddet olaylarının sürmesi endişeleri arttırıyor.

XS
SM
MD
LG