Erişilebilirlik

'Kuzey Kore Nükleer Cambazlık Yapıyor' - 2002-12-26


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El-Baradey Perşembe günü yayınladığı bildiride Kuzey Kore’yi “nükleer cambazlık” yapmakla suçladı.

El-Baradey daha sonra CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’deki durumun kendisini son derece kaygılandırdığını, çünkü ne olup bittiğini yeterince denetleme imkanı olmadığını belirtti.

Kuzey Kore Yongbyon Nükleer Reaktörü'nden tüm elektronik gözetleme aygıtlarını söktü.

Atom Enerjisi Dairesi, reaktörde sürekli görev yapan iki denetçisinden birini geri çekerek yerine yenisini yolladı. Daire Sözcüsü Mark Gwozdecky, denetçilerin inceleme turlarını sürdürdüklerini, ancak tesisin çok büyük olduğunu söyledi.

Gwozdecky, Kuzey Koreliler'in Yongbyon Reaktörü'ne plutonyum üretmede kullanılan yeni yakıt çubukları yerleştirmeye devam ettiğini de açıkladı. Reaktör, 8000 çubuğu işleme kapasitesine sahip. Enerji Dairesi, bugüne kadar bin çubuğun reaktöre sevkedildiğini açıkladı.

Kuzey Koreliler ise, Daire'ye reaktörü işler hale getirmek için 1-2 aya ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Sözcü Gwozdcky, Uluslararası Atom Enerji Dairesi için ana endişe kaynağının reaktörün plutonyom işleme ve depo etme yeteneği olduğunu söyledi: "Reaktörde plutonyum işleme bölümü var. Plutonyum ise nükleer silah üretiminde kullanılan malzeme. Gözetleme aygıtlarımız olmadan tesisi denetlememiz olanaksız. Bu nedenle malzemenin barışcı amaçlarla mı yoksa silah için mi kullanıldığını bilemeyiz. Açıkçası, esas sorun Kuzey Kore’nin halen plutonyumu barışcı amaçlarla kullanır olmaması. Plutonyum üretip belirli alanlarda kullanan ülkeler var ama onlar bunu sürekli kılacak bir yakıt ikmali yapmıyorlar."

Uluslararası Atom Enerji Dairesi Yönetim Kurulu'nu Viyana’da Ocak'ın ilk haftasında özel toplantıya çağırdı.

Yönetim Kurulu, Kuzey Kore’nin işbirliği yapmaya devam etmesi halinde sorunu BM Güvenlik Konseyi'ne bildirecek.

35 üyeli Yönetim Kurulu'nda ABD, Rusya, Japonya ve İran da bulunuyor. Kurula halen Kuveyt başkanlık ediyor

XS
SM
MD
LG